CDR.cz - Vybráno z IT

Jak to bylo s evolucí? Rukopisy Charlese Darwina zveřejněny online

nepřehlédněte
Evolution Of Man
Kolem 25 let bádání známého britského přírodovědce nyní můžeme v podobě vzácných rukopisů spatřit i online. Digitální knihovna využívá technologie optického rozponávání znaků a přináší čtenářům po celém světě na 16 000 stran rukopisů evolučního badatele.

Charles Darwin před více než 155 lety ve své teorii skloubil myšlenku postupné evoluce druhu s přirozeným výběrem. Evoluční teorie byla na svou dobu natolik revoluční, že ji mnozí zavrhovali a odsuzovali. Dnes je však uznávána většinou vědců jako správná, tedy alespoň v obměněné podobě s doplněním poznatků z oblasti genetiky.

Darwin Portret

Známá publikace O původu druhů se nyní dostává ve formě digitalizovaných rukopisů ke každému, kdo má zájem nahlédnout do původních rukopisů známého badatele. Projekt vzniká od roku 2003 ve spolupráci Amerického přírodovědného muzea a knihovny Cambridgeské univerzity.

Cílem je postupná digitalizace a sumarizace Darwinových poznámek. Doposud bylo pořízeno na 16 000 obrázků ve vysokém rozlišení, jenž jsou plné nákresů a zápisků vědce. Dokumenty odhalují 25 let Darwinova života, kdy se postupně stal přesvědčeným o evoluci, objevil přirozený výběr, vysvětlil princip adaptace, popsal větvení stromu života a napsal O původu druhů.

Darwin Kresba

Do června roku 2015 by měl archiv čítat na 30 000 dokumentů vytvořených Darwinem mezi roky 1835 a 1882. Hlavním cílem projektu je podle tvůrců poskytnout přístup k základním poznatkům o vývoji života tak, jak jej probádal a vysvětloval Darwin.

Česky si mohli naši předci publikaci poprvé přečíst právě před 100 lety, tedy roku 1914. Nyní si má možnost kdokoli na světě Darwinovu práci prohlížet z pohodlí domova. Jelikož není autorovo písmo nějak zvlášť dobře čitelné, došlo k jeho převedení OCR softwarem do podoby digitálního textu. Vedle fotografií rukopisů si tak lze v pravé části obrazovky snadno zobrazit i počítačový text.

Digitalizuje se i u nás

O digitalizaci knih a publikací z celého světa se dlouhodobě snaží i Google, který podporuje knihovny a archivy z celého světa. Podporuje třeba projekt digitalizace, na němž aktivně spolupracuje Národní knihovna České republiky s Moravskou zemskou knihovnou v Brně.

Ndk Digitalizace

Za pomoci specializovaných linek, které jsou za den schopné naskenovat desítky tisíc stránek, jim jde práce od ruky. Díky optickému rozpoznávání znaků (OCR softwaru) se vedle obrázkové podoby publikací zobrazuje také text převedený do kopírovatelné, digitalizované podoby.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak to bylo s evolucí? Rukopisy Charlese Darwina zveřejněny online

Pátek, 5 Prosinec 2014 - 10:01 | Palo | Nebudem debatovať na odbornú tému. Najviac sa mi...
Úterý, 2 Prosinec 2014 - 13:49 | 0xB800 | Zřejmě nerozumíš ani pojmu teorie, ani pojmu...
Úterý, 2 Prosinec 2014 - 13:19 | Czenda | Zřejmě nerozumíš ani pojmu teorie, ani pojmu...
Úterý, 2 Prosinec 2014 - 09:44 | 0xB800 | Nejen teorie, ale zejména u nás i ideologie.
Pondělí, 1 Prosinec 2014 - 17:24 | HKMaly | 155 let od napsani ke zverejneni zdarma ......

Zobrazit diskusi