CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko chce pro své ponorky pořídit až 32 jaderných torpéd soudného dne

Rusové chtějí v následujících letech začít vyzbrojovat své ponorky novými torpédy Poseidon vybavenými jadernými hlavicemi o síle 2 megatun. Spíše než o torpédo se bude jednat o podmořský autonomní dron vybavený jadernou hlavicí.

Ruské námořnictvo už několik let testuje jaderné torpédo Poseidon, které kdysi neslo označení jako projekt Status-6 (ve značení NATO projekt Kanyon). Šlo o projekt, který byl duchovním nástupcem sovětského projektu T-15 z 50. let 20. století.

V oné době ještě sovětští inženýři plánovali vytvořit obří torpédo o délce 24 metrů a hmotnosti 40 tun, které by neslo termojadernou nálož o síle 100 megatun. Tento bizarní projekt ovšem sověti nikdy nedokázali dotáhnout až do konce, protože narazili na problémy s vývojem pohonu pro tato torpéda. V 50. letech 20. století ještě neexistovaly miniaturizované jaderné reaktory potřebné k pohonu torpéda.

V minulosti zazněly informace, že jaderné torpédo Poseidon by mělo mít termojadernou hlavici o síle až 100 megatun, nebo že by neslo kobaltovou jadernou bombu (radioaktivní izotop Kobalt-60), která by po výbuchu vytvořila na zasaženém území masivní radioaktivní spad. Takovou zbraň by mohli Rusové v případě vypuknutí 3. světové války použít při útoku na americká a evropská velká přímořská města.

Podle nejnovějších informací ponese každé jaderné torpédo Poseidon termojadernou hlavici o síle “jen“ 2 megatun. Vlastně nepůjde ani tak o torpédo, jako spíše o plavidlo. Celkové označení Poseidonu je totiž autonomní podmořský dron. Maximální dosah tohoto torpéda-dronu je 10 000 km, přičemž se může ponořit do hloubky až 1 km.

Americká námořní rozvědka uvádí, že torpédo-dron Poseidon vykonal už za těch několik let testování celkem 11 zkoušek a poslední jeho zkouška proběhla zatím loni na podzim.

Podle ruských zdrojů zatím probíhají testy, které jsou zaměřeny na prověření navigace Poseidonu a na podvodní operace zahrnující autonomní režim torpéda-dronu, přičemž tyto zkoušky zatím nespadají do plnohodnotných námořních zkoušek.

Strategické jaderné torpédo Poseidon by se mělo objevit v ruském námořnictvu do roku 2027. Zatím ale není jasné, zdalipak se někdy Poseidon objeví v ruském námořnictvu i mimo fázi prototypu. Není totiž vůbec jisté, zda jsou Rusové aktuálně schopni vyvinout spolehlivě fungující miniaturizovaný jaderný reaktor pro tyto torpéda-drony. Poseidon tak může následovat projekty jako je tank T-14 Armata nebo stíhačka Su-57.

Jako testovací platforma pro experimentální torpédo Poseidon nyní slouží ponorka Sarov. V budoucnosti se mají stát finálními nosiči těchto torpéd celkem 4 ponorky. Zatím je potvrzena ponorka Belgorod, která se má připojit k ruskému námořnictvu v roce 2020 a ponorka Khabarovsk. K těmto ponorkám pak ještě přibudou další dvě jako nosiči strategických torpéd Poseidon. Každá z těchto ponorek by mohla nést až 8 torpéd-dronů Poseidon.

Strategické jaderné torpédo Poseidon má sloužit jako zbraň sloužící k vyřazení svazu letadlových lodí a k ničení ponorkových přístavů a námořních základen. Dvě ponorky s jadernými torpédy budou přiděleny k ruské severní flotile a další dvě k pacifické flotile.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rusko chce pro své ponorky pořídit až 32 jaderných torpéd soudného dne

Žádné komentáře.