CDR.cz - Vybráno z IT

Vlajková loď jménem Samsung Galaxy S6 a S6 Edge dorazila do přístavu

nepřehlédněte
Samsung Galaxy S6 byl dnešní dnem oficiálně představena na MWC 2015 v Barceloně. Jak si Samsung s S6 povede při dobývání ztraceného podílu na trhu? S5 se neprodávala podle plánů a nemalé množství kopií tomu jistě moc nepomohlo.

Před Samsungem stojí nelehký úkol: přesvědčit publikum, že právě S6 je lepší smartphone než konkurenční iPhone 6. Také se mu určitými parametry dost podobá. S6 bude k dostání v provedení "Gold Platinum", "Black Sapphire" a "Green Emerald". Dále pak máte na výběr mezi 32 GB, 64 GB a 128 GB. Jak jste jistě domysleli, již není možné rozšiřovat paměť pomocí microSD, ani sundávat zadní kryt telefonu (unibody design). Výměna baterie tedy bude již trochu komplikovanější.

Zde ale všechna podobnost končí. Samsung tentokrát vsadil na design, který je líbivý. Je ale také praktický? Zadní strana S6ky je z Gorilla Glass 4. Kupodivu sklo dosti přilne na ruku, takže telefon nevyklouzává. Není to ale totéž, jako pogumovaná záda, která známe z dílen Nexuse. Na druhou stranu nebudete dělat nic jiného, než zadní sklíčko čistit od vašich otisků, což je u telefonu této kategorie jasný nedostatek. Pokud jste v ruce drželi Samsung Galaxy S4 mini, jistě si vzpomínáte, že byl na telefon až moc lehký. Něco podobného jsme zaznamenali u S6ky. Jednoduše nemá tu správnou váhu a pocit, když telefon držíte, není ten, který byste u telefonu s 5,1“ AMOLED displejem čekali.

Zobrazovací plochou je zde 5,1“ AMOLED displej s rozlišením 2K, který je schován za Gorilla Glass 4, stejně jako záda telefonu. O výkon se zde stará nový osmijádrový 64bit procesor z dílen Samsung (Exynos), který by měl být dle prvních benchmarků rychlejší než vlastní procesor u iPhonu 6. iPhone ale nemá Android s nástavbou TouchWiz, která je z poloviny opěvována a z druhé hanobena. Samsung musel nástavbu přepracovat a naladit na nový Android 5.0.2 Lollipop. Zda se dočkáme odladěného běhu je otázkou, čistý Android ale určitě zkrátka nečekejme. 3 GB RAM je již slušná kapacita, ale uvidíme, kolik zbude pro uživatele samotného, vše bude opět záležet na odladěnosti TouchWiz.

Selfie nadšenci budou mít jistě radost, nedočkáme se zde podprůměrné přední kamery. Přední kamera dostala 5 MPix a zvládne i video 1080p při 30 FPS. Ideální na selfie a video hovory. Hlavní zadní kamera má již 16 MPix s optickým stabilizátorem, automatickým zaostřením a přisvětlovací LED diodou. Je ale škoda, že čočka vyčnívá z povrchu rovných zad telefonu.

Další novinkou je přepracovaný scanner otisků prstů, který na S5ce nefungoval úplně dle očekávání. Nyní již nemusíte přes domácí tlačítko přejíždět, stačí prst pouze přiložit po vzoru Apple Touch ID.

Platba pomocí telefonu, který pak zastává kreditní kartu, v ČR ještě není úplně zaběhlá, ale nový Galaxy S6 by měl umožnit platbu jak přes NFC, tak pomocí magnetického proužku, který se užíval u starších typů karet. (Moc si nedokážeme představit, jak to bude fungovat v praxi.)

Samsung Galaxy S6 má navíc ještě zkrouceného bratříčka. Tím není nikdo jiný než Samsung Galaxy S6 Edge. U S6 Edge nenajdete jiný rozdíl, než ten designový. Displej je totiž po obou stranách zahnutý a slouží tak uživateli pro rychlejší přístup k vytočení kontaktu, nebo k zobrazení notifikace v případě zamknutého telefonu. Držení telefonu na výšku bude ale o to komplikovanější. Připadá nám to spíš jako designové řešení čekající na problémy a marketingový pokus o dublování jednoho zařízení, u kterého se nemůžete rozhodnout, jak bude nakonec vypadat.

Stručně řečeno, bohužel se nám zdá, že nový telefon S6 příliš ustoupil, co se funkčnosti týče na úkor designu, který nic nového nepřinesl. Boom Samsungu Galaxy S3 se tedy opět nekoná. Design je v celku sice líbivý, ale do praktičnosti má daleko. Těžko tedy říct takto předem, zda zrovna tento model pomůže Samsungu dohnat podíl na trhu, který ztratil díky průměrnému prodeji S5ky. Nakonec bude totiž vždy záležet na tom, co případný kupec upřednostňuje a jak moc bude ochotný sáhnout do své kapsy. S6ka by se měla do prodeje dostat s cenovkou něco pod dvacet tisíc, S6 Edge o nějakou tu tisícovku zase nad.

Zdroje: 

 time, bbc, gsmarena

   

Galerie ke článku

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vlajková loď jménem Samsung Galaxy S6 a S6 Edge dorazila do přístavu

Čtvrtek, 5 Březen 2015 - 10:16 | Jan Novák | Nevím, jak by musel telefon od Samsungu vypadat,...
Úterý, 3 Březen 2015 - 08:04 | Miroslav Jasso | Hmm, tak zase nic. Letos jsem si chtěl pořídit...
Úterý, 3 Březen 2015 - 02:48 | BTJ | Osobne mit zbytecnych 20 litru na telefon, tak si...
Pondělí, 2 Březen 2015 - 20:21 | Rafan | Já sice také ne, ale kdyby mělo dělat lidstvo jen...
Pondělí, 2 Březen 2015 - 15:44 | WIFT | Nevyměnitelná baterka? To nebude smět ve Francii...
Pondělí, 2 Březen 2015 - 14:38 | Dave Tramtunberk | Jo už se těšim až polovina socek vytáhne v...

Zobrazit diskusi