CDR.cz - Vybráno z IT

Phablet Samsung Galaxy Tab 3 bude zřejmě poháněn procesorem od Marvell

Samsung Galaxy Tab 3 - úvodní foto
Dnes již rozsáhlou nabídku tabletů z dílen Samsungu doplní třetí verze 7" phabletu Galaxy Tab s dvoujádrovým procesorem. Cena přístroje bude odpovídat nižší hardwarové specifikaci a dostupný bude s Wi-Fi nebo 3G připojením.

Chytré telefony a tablety Samsungu dostávají vesměs jednotný design a tak je mnohdy těžké od sebe jednotlivá zařízení rozeznat na první pohled. Jinak tomu nebude ani u nového trojkového následovníka tabletu Galaxy Note 2 se sedmipalcovým displejem, díky kterému se řadí mezi phablety, tedy hybridy mezi smartphonem a tabletem. Pokud čekáte na informace o verzi s desetipalcovým displejem jako u dvojkové řady, čekáte bohužel zbytečně – větší verze tabletu uvedena s největší pravděpodobností nebude.

Galaxy Tab 3 nabídne stejně jako dvojka hardware s výkonem nižší kategorie, čemuž by měla odpovídat i nižší cena. Její hodnota zatím sice stanovena nebyla, jisté ale je, že phablet dorazí na český trh ještě před začátkem letních prázdnin. Design asi nemá cenu popisovat vzhledem k tomu, že je takřka srovnatelný se smartphonem Galaxy S4 nebo plackou Galaxy Note 8. Operačním systémem je Android s grafickou nadstavbou TouchWiz, jehož verze je nyní 4.1 Jelly Bean. Sedmipalcový displej zůstal stejný - typu TFT nabízející WSVGA rozlišení 1024 x 660 pixelů.

Samsung Galaxy Tab 3 - předekSamsung Galaxy Tab 3 - záda

Také většina komponent zůstala na stejných hodnotách jako u dvojky. Upgradu se dočkal výkonnější dvoujádrový Marvell procesor Cortex-A9 s frekvencí 1,2 GHz a integrovanou grafikou Vivante CG1000, která by měla zajistit plynulé přehrávání FullHD videa či hraní 3D her. Operační paměť má velikost 1 GB a úložiště je volitelné mezi 8 a 16 GB flashového prostoru. Samotný systém ale smlsne poměrně velkou část z něj a výhodou tak bude možnost jeho rozšíření skrze slot na paměťové MicroSD karty až o dalších 64 GB.

Jak jsem již předeslal v úvodním textu, tablet bude nabízen ve dvou variantách – s Wi-Fi nebo 3G připojením k internetu, přičemž se dá očekávat, že cena tabletu se 3G bude o něco vyšší. Kromě mobilního 3G připojení ale získáte i možnost telefonování jako u chytrého telefonu. (Z tohoto důvodu bude verze s Wi-Fi postrádat (logicky zbytečný) reproduktor hovorů nad displejem.) Bluetooth 3.0 a standardní MicroUSB konektor jsou ve výbavě také.

Samsung Galaxy Tab 3 - z úhluSamsung Galaxy Tab 3 - bok

Rozlišení hlavního fotoaparátu na zádech phabletu zůstalo na 3 Mpix s HD videem, přední webkamerka ale snímá v lepším rozlišení 1,3 Mpix (VGA u Galaxy Tab 2). Nejspíše kvůli menším rozměrům zůstává kapacita baterie na 4000 mAh a zda-li bude výdrž srovnatelná s Galaxy Tab 2 ukáží až podrobnější testy. Milým parametrem je ale hmotnost phabletu, která činí pěkných 304 gramů, tedy o 40 gramů méně než u předchozí verze.

Operační systém Android 4.1 Jelly Bean
Procesor Marvell PXA986, ARM Cortex-A9
1,2 GHz, dvoujádrový
Displej 7" TFT LCD, kapacitní, 169 PPI
1024 x 660 pixelů (WSVGA)
Operační paměť 1 GB
Úložiště 8 / 16 GB
+ MicroSD slot (až 64 GB)
Konektivita Wi-Fi nebo 3G
Bluetooth 3.0
A-GPS
MicroUSB 2.0
Fotoaparáty Hlavní - 3 Mpix, FullHD video
Webkamera - 1,3 Mpix
Podporované sítě HSPA+: 21/5,76 850/900/1900/2100Hz
EDGE/GPRS: 850/900/1900/2100Hz
Podporované formáty Audio: mp3, ogg, ac3, aac, aac+, wma, wav, flac
Video: mpeg4, h.264, h.263, wmv
Akumulátor 4000 mAh
Rozměry 111 x 188 x 9,9 mm
Hmotnost 304g
Dostupnost Wi-Fi: červen 2013
3G: červenec 2013

Samsung Galaxy Tab 3 s Wi-Fi připojením dorazí na český trh koncem měsíce června. Verze se 3G přijde o něco později, začátkem prázdnin. Důležitou a zatím nezodpovězenou otázkou ale zůstává cena, kterou si na svých bedrech ponese.

Zdroje: 

liliputing, tisková zpráva

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Phablet Samsung Galaxy Tab 3 bude zřejmě poháněn procesorem od Marvell

Pátek, 3 Květen 2013 - 08:35 | Michal Dobrodenka | Ten dizajn je zrovna jediny zaujimavy. Tab 2 7...

Zobrazit diskusi