CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung představil herní GamePad pro chytré telefony s Androidem

Samsung GamePad - img3
Jihokorejský výrobce uvedl nový gadget pro své androidí přístroje – bezdrátový herní ovladač GamePad. Nastavitelný držák sevře až 6,3palcové telefony, komunikuje přes Bluetooth a na český trh dorazí začátkem příštího roku.

Z přídavných herních ovladačů k chytrým mobilním telefonům jsme si letos představili například Moga Ace Power k jablečnému iPhonu 5 nebo PowerA Moga Pro pro smartphony s Androidem. Už v březnu se mezi ně zařadil také GamePad od Samsungu, který byl představen po boku s vlajkovým telefonem Galaxy S4. Výrobce byl ale zřejmě až příliš nařčen z výroků, které jej porovnávali s ovladačem pro Xbox 360, celé jeho tělo tedy přepracoval a konečnou verzi představil nyní.

Samsung GamePad - img1

Koncepčně má tento ovladač nejblíže ke druhému z výše odkazovaných ovladačů – určen je rovněž pro chytré placky se systémem od Googlu a samotný telefon svírají teleskopicky nastavitelné čelisti. Narozdíl od běžných herních ovladačů nalezneme u nynějšího GamePadu pouze minimální výčnělky pro obě dlaně, jeho tělo je tak spíše oválného tvaru s mírně zkosenými stranami (to může být ale pozitivem při manipulaci). Co se potom herních ovládacích prvků týče, nalezneme zde klasickou výbavu v podání směrového kříže, čtveřici akčních kláves i dvojici analogových joysticků.

Samsung GamePad - img4

Samsung si také pohrál s umístěním jednotlivých prvků: Levý joystick nalezneme v horní polovině ovladače, druhý naopak v té spodní. Směrový kříž vespod až nápadně připomíná další analogový joystick - tvoří jej totiž rozměrný kruh se čtyřmi mikrospínači, nikoli čtyři oddělená tlačítka, jejichž stisk je mnohdy přesnější. Akční klávesy značené bílými tečkami jsou pak oproti běžným ovladačům mírně vykloněny mimo svoji vertikální osu a na horní hraně ovladače nalezneme dvojici L/R tlačítek pod ukazováky.

Horní hrana GamePadu ukrývá také teleskopický držák pro náš telefon. Jeho velikost je nastavitelná, pojme telefony s úhlopříčkou od 4 do 6,3 palců a neustálé propojení ovladače s telefonem zprostředkuje bezdrátové Bluetooth. Pokud by vám pak nestačila velikost displeje u vašeho smartphonu, můžete využít AllShare Screen Mirroring, propojit jej přes HDMI (nebo OTG redukci do MicroUSB) třeba s televizí a na ni pak hru z displeje zrcadlit.

Samsung GamePad - img2

Ovladač je optimalizován takřka pro všechny Galaxy placky od Samsungu (s Androidem 4.1 nebo vyšším), teoreticky by ale mohl fungovat s kterýmkoli smartphonem, jež nabízí alespoň Android verze 4.1 po boku s Bluetooth. Jeho součástí je také speciální aplikace Samsung Mobile Console, ve které bychom měli aktuálně naleznout zhruba 35 herních titulů. Patří mezi ně například NFS: Most Wanted, Asphalt8: Airbone, Modern Combat 4, Prince of Persia a mnohé další. Nabídka optimalizovaných her pak bude podle slov výrobce neustále rozšiřována.

Samsung GamePad - img5
Teleskopický držák telefonu (u původní verze GamePadu)

Ovladač váží 190 gramů a jeho přesné rozměry činí 138 x 86 x 32 mm. Vnitřní akumulátor dobíjený přes MicroUSB vlastní kapacitu 160 mAh, o stavu jeho nabití pak informuje dioda. Herní ovladač Samsung GamePad dorazí na český trh několik dní po novém roce, kdy jej pořídíme za 2 400 korun. To už je sice poměrně hodně, některé herní fanoušky a majitele Galaxy smartphonů zároveň by ale mohl velmi zaujmout.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung představil herní GamePad pro chytré telefony s Androidem

Úterý, 24 Prosinec 2013 - 23:37 | Kostel | Hmm, zajímavé. Mohlo by to být dobré pro ovládání...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 12:05 | AndyF1 | +50% z ceny mobilu navyse len za ovladac ? ???

Zobrazit diskusi