CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Gear S2 - kulaté hodinky s nevšedním ovládáním a OS Tizen [IFA 2015]

nepřehlédněte
Samsung Gear S 2 013
Jihokorejský výrobce na veletrhu spotřební elektroniky IFA v Berlíně představil nové hodinky Gear S2 a CDRko bylo při tom. Jsou kulaté, s Tizenem, nabíjí se bezdrátově a revoluční ovládání se Samsungu jednoduše povedlo. Jaké jsou první dojmy?

Velcí výrobci na veletrhu IFA představují jednu novinku za druhou. Samsung ukázal jako hlavní tahák kulaté chytré hodinky, které jsou oproti hranatým designům z minula příjemnou změnou. A co víc, zmizela vazba čistě na modely chytrých telefonů Samsungu. Gear S2 tak konečně připojíme k libovolným zařízením s Android 4.4 a vyšším. Podmínkou je "pouze" 1,5 GB RAM.

Samsung Gear S 2 01

Hodinky přichází ve dvojici verzí nazvaných Gear S2 a Classic. První má jednodušší sportovní design a druhá sází na luxusnější kovový vzhled s ozubeným ciferníkem.

Samsung Gear S 2 02Samsung Gear S 2 03

Ovládání obou modelů probíhá pomocí otáčení vnějšího prstence hodinek. Otáčením, při kterém je cítit drobné cvakání jako zpětná vazba, se pohybujete v nabídce v obou směrech. Pro potvrzení už je nutné sáhnout po dotykovém displeji. Z prvních zkušeností musíme uznat, že se takto hodinky ovládají skvěle. Podle Samsungu je ovládání lepší především ve faktu, že si prstem neschováváte obsah na hodinkách a neustále vidíte vše, co se na nich odehrává. Škoda jen, že pomocí otočného ciferníku nelze (např. tlakem v určitém místě) potvrzovat jednotlivé volby (pak by se mohl dotykový displej takřka zcela vypustit).

Jako materiál pro tělo byla zvolena ocel. Příjemnou změnou jsou jednoduše výměnné náramky, jejichž prohození je doslova bleskové. Stačí stisknout patent na náramku a odpojit jej. Nemusíte tak kvůli podobnému zásahu nutně chodit k hodináři. Když si vzpomenu na skoro půlhodinovou výměnu na Moto 360, je toto příjemná změna.

Samsung Gear S 2 021Samsung Gear S 2 09Samsung Gear S 2 011

Použitý 1,2" displej typu Super AMOLED s rozlišením 360 x 360 bodů (302 ppi) je krytý ochranným sklem Gorilla Glass 3 odolným proti poškrábání. Co se týče konektivity, je zde z čeho vybírat. Hodinky umí 3G, Bluetooth, NFC a WiFi. 3G verze však dorazí pouze na vybrané trhy, jako je ten jihokorejský (Evropa se nedočká). SIM karta bude ve zmíněné verzi od výroby integrovaná v podobě e-SIM a není tedy možné provést její výměnu.

Samsung Gear S 2 023

Na pozadí tepe 1GHz dvoujádrový procesor s GPU Mali-400 a 512 MB operační paměti. Data poté uložíme na 4GB úložiště. Přestože se konfigurace nemusí zdát bůh ví jak výkonná, pro chytré hodinky je to běžné a naprosto dostačující. Baterie o kapacitě 250 mAh má poskytnout dostatek energie pro dvou ař třídenní využívání.

Samsung Gear S 2 016Samsung Gear S 2 019

Samsung Gear S 2 020

Dvojice nových Samsung Gear S2 v porovnání s Moto 360 (vpravo)

Operační systém Tizen běží velmi plynule a ve spolupráci s otočným prstencem se zdál být překvapivě svižný. Jediné, co bychom v tomto ohledu bez delšího testování mohli vytknout, je design menu, který vypadá až příliš jako "omalovánky".

Samsung Gear S 2 026Samsung Gear S 2 025

Bezdrátové nabíjení probíhá skrze integrovanou cívku a je použito ve stylu kolébky, kterou jsme mohli spatřit u kulatých hodinek Motorola Moto 360. Jak jsme si hned na místě vyzkoušeli, podporovány jsou nabíječky standardu Qi. Hodinky tak nabijete většinou běžných bezdrátových nabíječek.

Osobní trenér dohlédne i na pitný režim

Gear S2 ukrývá senzor pro měření srdečního tepu a aktivity obecně. Integrovaný software generuje přehledné statistiky a souhrny. Hodinky tak člověka neustále informují o jeho stavu a motivují k větší aktivitě. Například při delším sezení a "nicnedělání" vás vyzvou k pohybu, případně doporučí vypití další sklenice vody apod. Jak prezentuje nejen Samsung, do budoucna se s hodinkami počítá jako s důležitým prvkem pro ovládání chytré domácnosti. Kontrola světel, hudby, klimatizace či automobilu tak může probíhat jen a jen z vašeho zápěstí.

Samsung Gear S 2 08

Zajímavá je i podpora Uber aplikace pro rychlé přivolání taxi, ale ještě zajímavějšího využití se dočkají zákazníci v Korei a Velké Británii. Hodinky Gear S2 totiž budou moci po nahrání kuponů použít jako jízdenku pro tamní MHD. Majitelé Samsung telefonů pak mohou využít funkce Samsung Pay pro snadné NFC platby přímo hodinkami.

Samsung Gear S 2 06Samsung Gear S 2 010

Díky integrovanému reproduktoru a mikrofonu lze s hodinkami telefonovat, případně používat hlasové příkazy. Dostupnost obou modelů je plánována na říjen tohoto roku, kdy budou Gear S2 dostupné na pultech obchodů. Cena za základní model Gear S2 se bude pohybovat kolem 349 EUR, Gear S2 Classic 399 EUR (tedy kolem 11 000 Kč).

Zpravodajství z IFA 2015 vám přinášíme ve spolupráci se společností Intel

Zdroje: 

Tisková konference Samsung na IFA 2015

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Gear S2 - kulaté hodinky s nevšedním ovládáním a OS Tizen [IFA 2015]

Úterý, 8 Září 2015 - 17:14 | Milan Dupal | Mno, hodinky jakkoliv chytre, ktere vydrzi nabite...
Úterý, 8 Září 2015 - 07:07 | Nnet | 1,5B Ram? Co to má znamenat? Do toho se mi vejde...
Neděle, 6 Září 2015 - 08:39 | corwin78 | To revoluční ovládání, je jediné rozumné a zřejmě...
Sobota, 5 Září 2015 - 21:34 | Elza | Já děkuji za odpověď na komentář. Nepotěší, ale...
Sobota, 5 Září 2015 - 18:49 | Lukáš Voříšek | Děkuji za zpětnou vazbu, informace o výdrži nám v...
Sobota, 5 Září 2015 - 16:32 | Elza | Vždy když čtu článek o jakýchkoliv hodinkách,...

Zobrazit diskusi