CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung uvede nový procesor Exynos 5 Octa s dvojnásobným grafickým výkonem

Samsung Exynos 5 Octa - img1
Ani Samsung nezůstává pozadu a pro lepší konkurenceschopnost svých čipů oznámil uvedení nového procesoru řady Exynos 5 Octa. Ten se bude skládat ze dvou čtyřjádrových CPU spolu s šestijádrovou GPU částí, která má porážet stávající oponenty až 2× větším grafickým výkonem.

Už minulý týden se šuškalo, že chce Samsung rozšířit řadu svých Exynos čipů novým přírůstkem. Spekulace přiživoval i sám výrobce, který tento týden konečně přišel s oficiálním oznámením, že inovovaný procesor s označením Exynos 5 Octa bude skutečně uveden a to ještě do konce prázdnin. Čím je tedy Exynos 5 Octa jiný a jaké výhody nabídne oproti stávajícímu čipu?

Samsung Exynos 5 Octa - img2

Stejně, jako stávající procesor Exynos (použitý například u telefonu Galaxy S4), nabídne i tento nový přírůstek složení ze dvou čtyřjádrových CPU. První z nich je ARM Cortex-A15 o frekvenci 1,8 GHz na jádro, který doplňuje menší čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A7 s taktem 1,3 GHz. Oba procesory jsou v konfiguraci nazvané big.LITTLE, slibující až o 70 % menší spotřebu elektrické energie při stejném výkonu. Jednoduše řečeno - podle potřebného výkonu jsou aplikace přidělovány optimálnímu procesoru, čímž jsou výpočty zároveň efektivnější. Oproti současnému procesoru je výkon až o 20 % vyšší.

Psali jsme o čipech Exynos 5 Octa:

Samsung Exynos 5 Octa - img4

Poprvé použité grafické jádro s vysokým výkonem

Největším triumfem by měl být ale šestijádrový grafický čip Mali-T628, slibující až dvojnásobný grafický výkon, než jaký má stávající Exynos. Zároveň ale také nižší spotřebu. GPU totiž aktivuje pouze takové množství jader, jaké potřebuje pro zpracování aktuálních dat – méně náročné úlohy tak minimalizují spotřebu energie v době, kdy není nutné využít všech šest jader. Vzhledem k tomu, že žádná zařízení tento grafický čip ještě nevyužívají, ale nemůžeme posoudit, zda bude úspora skutečně tak zásadní. Pro lepší vykreslování herních scén nebo zpracování fotografií dopomůže také podpora OpenGL 3.0 a OpenCL 1.1. Procesor by měl být uveden ještě během srpna a pak už je jen otázka několika měsíců, než se objeví první, jím poháněná zařízení.

Samsung Exynos 5 Octa - img3

Kromě použití procesoru ve vlastních chytrých telefonech či tabletech chce samozřejmě Samsung umožnit jeho prodej i ostatním výrobcům spotřební elektroniky. Exynos 5 Octa bychom tedy mohli v budoucnu najít například v nových tabletech Lenova nebo jihokorejského výrobce Hyundai.

Samsung Exynos 5 Octa - img5

I když by měl být nový Exynos velmi výkonný a přehrávání Full HD videa při 60 snímcích za sekundu by mu nemělo dělat žádný problém, jsou zde pochopitelně i konkurenční procesory od nVidie či Qualcommu, schopné unést formát až 4K, nebo-li UHD (Ultra Hight Definition). Intel už také oznámil další vývoj svých úsporných Atomů a i když má Exynos 5 Octa slibné ambice, nebude jednoduché udržet krok s konkurencí. I tak je to ale rozhodně krok kupředu a my jsme velmi zvědaví, jak si procesor obstojí v podrobných testech. Na to si ale budeme muset ještě nějaký ten měsíc počkat.

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung uvede nový procesor Exynos 5 Octa s dvojnásobným grafickým výkonem

Žádné komentáře.