CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung zakázal zaměstnancům používat ChatGPT, ukládá jejich citlivá data

Zdroj: Shutterstock

Společnost Samsung Electronics zakázala svým zaměstnancům používat chatboti ChatGPT, Bard a další podobné technologie, protože veškerá zadaná citlivá data se poté ukládají na servery těchto technologií a mohou se figurovat jako výstup pro nežádoucí osobu.

Chatboti pracující na bázi umělé inteligence jsou výborným pomocníkem pro psaní literárních úryvků, sumarizaci či hledání chyb v programovacím kódu. Ne každý však sdílí nadšení z nových technologií. Příkladem může být společnost Samsung Electronics, která rozeslala svým zaměstnancům nový předpis.

Podle nového přísného pravidla se zakazuje všem zaměstnancům zasílat do ChatGPT, Bingu či Barda ke zpracování jakákoliv data týkající se společnosti. Může se totiž jednat o citlivá data, která ale umělá inteligence použije k testování a nepřímo je zveřejní. V praxi pak nezáleží na tom, zda se jedná o kus kódu, ve kterém chce zoufalý vývojář nalézt chybu či nějaká analýza výsledků, ze které chce vytovořit vedoucí pracovník přehledný závěr účetního období.

Zdroj: Shutterstock

Jednání společnosti Samsung Electronics pak není překvapující, ale jedná se o logickou reakci na podrobný interní audit, který odhalil, že citlivá data společnosti Samsung Electronics kolují na serverech poskytovatele služeb umělé inteligence. Drtivá většina chatbotů pak přímo ve svých podmínkách má zabudováno, že vámi předložená data a celá konverzace se může použít pro strojové učení a zdokonalení umělé inteligence.

Podle OpenAI prý nelze 99 % výstupů spárovat s daty, které měla umělá inteligence k dispozici. OpenAI sice nabízí ve svém ChatGPT možnost zakázat ukládání historie, nicméně i přesto zůstávají data na serveru alespoň jeden měsíc. Dá se předpokládat, že vývojáři ChatGPT do budoucna nabídnou i řešení pro větší společnosti, které chtějí využít služeb umělé inteligece, ale nechtějí poskytovat svá osobní data veřejnosti.

Diskuse ke článku Samsung zakázal zaměstnancům používat ChatGPT, ukládá jejich citlivá data

Žádné komentáře.