CDR.cz - Vybráno z IT

SD karty se naučí novým kouskům: Umí vytvořit WiFi síť a nově s nimi i zaplatíme

telefon_nfc_sd
Paměťové karty zdaleka nemusí sloužit pouze jako hloupé médium pro ukládání dat. Ty lepší si už pár let poradí s vytvořením WiFi sítě pro přenos dat a brzy k tomu přibude i podpora NFC. Potenciální náhrada čipových karet se díky tomu brzy podívá i do starších zařízení.

NFC (Near field communication) je jednou z technologií, které si pomalu získávají své místo na výsluní. Její vývoj probíhá řadu let a podílejí se na ní největší výrobci mobilních zařízení, stejně jako výrobci platebních a čipových karet. Potenciální využití se zdá být velmi široké, od nejrůznějších náhrad platebních karet, přes NFC tagy pro snadné nastavování zařízení, po snadnou výměnu kontaktů pouhým přiblížením dvojice zařízení.

smartsd

Mobilních zařízení s integrovanými NFC čipy neustále přibývá a komu by funkce přeci jen chyběla, může sáhnout alespoň po nalepovacích NFC štítcích, nebo "chytrých" SIM kartách. Výběr je tedy široký už dnes, ale to pravděpodobně nestačilo organizaci SD Association, která stojí za návrhem standardů pro paměťové karty typu SD.

Ta se výrobcům rozhodla výrobcům otevřít oficiální cestu, jak dostat NFC s podporou identifikace a bezkontatkních plateb do běžných paměťových karet. První vlaštovkou byla před časem microSD karta pod záštitou společnosti Visa a výrobce DeviceFidelity, ale tehdy se jednalo čistě o produkt a návrh zařízení mimo oficiální standardy asociace.

frame7mobilni_platby

Nová specifikace přidává tuto možnost všem výrobcům a pokud vás zajímá, jak si funkci představují výrobci, určitě se podívejte na přiložené video. Nejedná se však o nic světoborného, zkrátka zde máme další možnost, jak rozšířit stávající zařízení o funkci NFC komunikace. Jednu výhodu to proti SIM kartám přeci jen má, SD kartu můžeme mít prakticky v jakémkoli elektronickém zařízení.

SD karty mají rády bezdrátové technologie

Vložit do paměťové karty nějaký ten modul navíc není úplně novým nápadem. Na trhu je několik různých výrobků s podporou WiFi technologie a dokonce i s funkcí lokalizace. Karta v takovém případě umí sama vytvořit přístupový bod, k němuž se připojíme z druhého zařízení a obsah stáhneme. Druhou možností pak je funkce připojení k WiFi síti a automatická synchronizace dat s internetovým úložištěm. Cena takových řešení už není přehnaně vysoká a dají se v lokálních obchodech sehnat za cenu kolem 1 000 Kč za 16 GB verzi.

Eye-Fi rozebraná

Psali jsme o WiFi kartách:

Lokalizační funkce zvládá například tzv. geotagging karta Eye-fi Explore, která za pomoci široké databáze WiFi přístupových bodů vypočítává přibližné GPS souřadnice a přidává je jako EXIF informace ke každé fotografii. Řešení to není příliš přesné a v přírodě je vám vlastně k ničemu, ale i takovou možnost dnešní karty nabízí.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SD karty se naučí novým kouskům: Umí vytvořit WiFi síť a nově s nimi i zaplatíme

Čtvrtek, 6 Červen 2013 - 15:17 | peca | To je fakt. Já se spíše bojím SW podpory v...
Čtvrtek, 6 Červen 2013 - 12:57 | Dizz | Zajimave urcite pridani NFC do obycejnejsich...

Zobrazit diskusi