CDR.cz - Vybráno z IT

Sluneční bouře napáchala škody. Horší vesmírné počasí se blíží

Zdroj: Shuttestock

Už léta nás varují před ničivými následky slunečních erupcí. Kdyby silné výbuchy záření a plazmy ze Slunce zasáhly Zemi, mohly by narušit naši atmosféru a magnetické pole, čímž by potenciálně vyřadily většinu naší moderní technologie.

Minulý víkend naši planetu zasáhla jedna z nejsilnějších slunečních bouří za posledních 20 let, ale díky dlouhodobým přípravám se podařilo předejít vážnějším škodám. Bouře ustoupila, ačkoli sluneční oblast, která ji vyvolala, od té doby produkovala další mohutné erupce, které naštěstí nemířily na Zemi. Nicméně odborníci varují, že je jen otázkou času, kdy nás zasáhne ještě silnější sluneční aktivita.

„Je to úspěšný příběh,“ říká Shawn Dahl, prognostik vesmírného počasí z Centra předpovědi kosmického počasí (SWPC) v Coloradu. Víkendová bouře však nebyla tak silná jako některé historické události. „Není čas dát nohy nahoru,“ varuje.

Dne 8. května, poté co teleskopy zaznamenaly několik výbuchů směřujících k Zemi, vydala SWPC varování. Tyto výbuchy, známé jako výrony koronální hmoty (CME), zasypaly naši planetu miliardami tun sluneční plazmy, což způsobilo geomagnetickou bouři, která byla nejsilnější od roku 2003. Bouře představovala vážná rizika pro globální infrastrukturu a způsobila, že se velká část světa ocitla pod zářivými polárními zářemi.

Zdroj: Shutterstock

Není zcela jasné, jak blízko jsme byli katastrofě, protože mnoho společností nerado zveřejňuje, jak byly bouří ovlivněny. Daniel Welling, klimatický a vesmírný vědec z Michiganské univerzity, říká, že některé společnosti nechtějí přiznat svou zranitelnost. Přesto jsou dostupné zprávy, které naznačují rušivé účinky bouře. Letecké společnosti přesměrovávaly lety, aby se vyhnuly zemským pólům, kde by byli pasažéři vystaveni vyššímu kosmickému záření. Novozélandská společnost Transpower podnikla preventivní opatření a v Minnesotě byla přijata opatření na ochranu elektrické sítě.

Geomagnetické bouře mohou také narušit signály GPS. Několik farmářů hlásilo problémy se zemědělským vybavením, které je řízeno GPS, a například v Jižní Dakotě začal jeden traktor jezdit v kruzích. Společnost LandMark Implement, která prodává zemědělskou techniku, upozornila své zákazníky, aby vypnuli GPS zařízení.

Bouře představovala rizika i pro astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici, kteří museli přijmout preventivní opatření. Některé satelitní společnosti, jako britská Sen, dokonce vypnuly své satelity, aby zabránily poškození. Větší konstelace satelitů, jako Starlink od SpaceX, byly rovněž ovlivněny, i když plný rozsah škod není znám.

Navzdory tomu naše planeta přežila poslední sluneční bouři bez větších následků. „Trochu mě překvapilo, jak málo škod napáchala,“ říká Jonathan McDowell, astronom z Centra pro astrofyziku. Nicméně varuje, že větší bouře v budoucnu mohou způsobit mnohem vážnější problémy, zejména když se Slunce blíží vrcholu svého 11letého cyklu aktivity v roce 2025.

Díky práci SWPC a dalších organizací jsme nyní lépe připraveni na sluneční bouře. Americká vláda v roce 2020 schválila zákon PROSWIFT, který má zlepšit předpovědi kosmického počasí. Minulý víkend ukázal, že přípravy nebyly marné, ale zůstává otázka, zda budeme připraveni na ještě silnější bouře v budoucnu. "Neviděli jsme to nejhorší, co Slunce dokáže," říká McDowell.

Diskuse ke článku Sluneční bouře napáchala škody. Horší vesmírné počasí se blíží

Pátek, 7 Červen 2024 - 08:25 | Ji Si | Jazykový koutek: Spojení "ta plazma" (...
Středa, 29 Květen 2024 - 14:42 | CyberAngel | "Tyto výbuchy, známé jako výrony koronální...
Pondělí, 27 Květen 2024 - 15:53 | Arctia | Spotless days. https://spaceweather.com 2012...

Zobrazit diskusi