CDR.cz - Vybráno z IT

Sociální sítě jsou zahlceny boty protestujícími za zrušení karantény v USA

Carnegie-Mellonovy univerzita provedla výzkum více než 200 milionů příspěvků na Twitteru a zjistila, že téměř polovina z nich je jen vygenerovaná účelově naprogramovanými boty, kteří mají ovlivňovat veřejné mínění.

Zdroj: BusinessInsider

Když se svět z ničeho nic ocitl v karanténě, měli lidé logickou potřebu stýkat se alespoň prostřednictvím sociálních sítí. Toho bohužel využil zatím neznámí útočníci, kteří na sociální síť Twitter poslali boty, aby vysílali zprávy o COVID-19 a „tlačili“ například Spojené státy americké k uvolnění opatření.

Podle analýzy provedené na Carnegie-Mellonově univerzitě, která obsahovala více než 200 milionů tweetů, mělo být zhruba 45 procent z nich sdíleno účty, jejichž chování nasvědčuje spíše naprogramovaným algoritmicky ovládaným profilům spíše než chování konkrétní žijící osoby.

Útok botů není pro sociální sítě žádnou novinkou, stávají se čím dál častěji, navzdory všem pokusům v jejich potírání. Falešné profily lze identifikovat jedině z podezřelého množství publikovaných postů, převzatých profilových fotografií a z vazeb na podobně prokazatelné profily. 

Podle profesorky informatiky z Carnegie-Mellonovy univerzity Kathleen Carleyové je aktivita botů na sociálních sítích dvojnásobná oproti období jiných katastrof, krizí nebo třeba i voleb. I když výsledky této práce ještě nebyly oficiálně publikovány, doplňuje Carleyová toto: „Zaměřujeme se mimo jiné na používání jednoho hashtagu nebo na formulace, které vypadají jako kopie z jednoho profilu na druhý.“

Rozšíření falešných profilů, které mají ovlivňovat veřejné mínění, v době koronavirových opatření je pochopitelné. Řada podnikatelů se ocitá díky těmto nařízením v nouzi, a jistě se najde hrstka těch, kteří se pokusí situaci zvrátit alespoň bojkotem na sociálních sítích. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Sociální sítě jsou zahlceny boty protestujícími za zrušení karantény v USA

Středa, 27 Květen 2020 - 16:29 | Gaunter | Práve včera USA prekročila hranicu 100 000...
Středa, 27 Květen 2020 - 13:06 | DRK | A jakej přesně by měli mít motiv? Karanténa danou...
Středa, 27 Květen 2020 - 10:25 | corwin78 | Nevím, jak jsi přišel na 15 přispěvatelů na FB,...
Středa, 27 Květen 2020 - 09:31 | Pety | Jak je to dávno, co celý západní svět (včetně ČR...

Zobrazit diskusi