CDR.cz - Vybráno z IT

Dobijte svůj telefon během chůze – nadějný projekt vložky do bot SolePower

SolePower - img4
Speciální vložka do bot využívá energie vznikající při chůzi, kterou následně převádí na energii elektrickou. Svůj chytrý telefon tak nabijete během procházky a pomoci by měla například i v rozvojových zemích.

Podle průzkumu britských vědců ujde člověk průměrně tři kilometry denně. Při chůzi samozřejmě vynakládáme množství mechanické energie, která se ale částečně ztratí při došlapu chodidla na zem. Otázkou se tedy nabízí, jak tuto energii využít pro náš prospěch?

Skupinka nadšených vývojářů vymyslela zařízení, které dokáže energii vznikající při chůzi zachytit a vytvořit z ní energii elektrickou. Původně bylo vytvořeno pro osvětlení bot studentů jedné americké univerzity, aby v noci lépe viděli na cestu a projíždějící auta si jich snadno všimla. Během realizace si ale vývojáři uvědomili, že potenciál tohoto zařízení sahá mnohem dále, než jen k napájení několika LED a v počátcích byla tedy myšlenka pro snadné nabíjení přenosných přístrojů jako jsou mobilní telefony, hudební přehrávače nebo GPS.

SolePower - img3

Není to sice první zařízení, které této energie využívá – už dříve se objevily podobné mechanismy umístěné přímo v botě - SolePower je ale pouze vložka, kterou aplikujete v takřka jakékoli obuvi. Nyní už existuje první alpha verze, která nabíjí skrze USB kablík baterii páskem připnutou k vaší noze, ze které pak můžete dobít i váš mobilní telefon či jiné zařízení s konektorem MicroUSB. Jak samotný mechanismus ve vložce funguje zatím jasné není, nicméně k plnému nabití telefonu iPhone bychom měli ujít zhruba 6,5 kilometru.

SolePower - img2SolePower - logo

Vložka SolePower je určena především outdoorovým sportovcům či turistům, kteří denně ujdou několik kilometrů a pro které nebude potřebná vzdálenost pro plné (nebo alespoň částečné) nabití baterie žádný velký problém. Významným přínosem by mohla být i ve vojenských misích při dlouhých přesunech vojáků a v neposlední řadě také v rozvojových zemích, ve kterých není mnohdy žádný přístup k elektrické síti a kde je registrováno 1,5 miliardy mobilních telefonů (z celkových 6 miliard na světě). Napadá nás také využití při živelných pohromách v případě nouze nebo ve špatně přístupných obydlených oblastech, kde jsou lidé odřízlí od dodávky elektrické energie.

SolePower - img5SolePower - img1

Jsou zde ale jisté obavy o životnost mechanismu vzhledem k okolním vlivům, jako může být například vlhkost při šlápnutí do louže či pot z našich nohou. Podle vývojářů je ale přístroj zcela vodotěsný a prodiskutován byl také s podiatry kvůli správnému tvaru vložky a co nejpohodlnější chůzi s ní. Co se týče samotné životnosti, počítáno je s výdrží kolem sta miliónů kroků.

Alpha verze vložky SolePower není ještě zcela dokončena a slouží spíše pro představu toho, jak bude ve výsledku vypadat. Její masová výroba ale závisí na zájmu potenciálních uživatelů či investorů – projekt je vystaven na Kickstarteru a pro dokončení první verze a zahájení její výroby je potřeba nasbírat finanční obnos 50 000 dolarů do 18. července. Zbývá tedy ještě 10 dní a zatím je shromážděno zhruba 37 tisíc dolarů, čili více než polovina. Je zde tedy velká naděje na úspěch a první distribuce bychom se mohli dočkat zhruba za rok.

Pokud vše dopadne dobře, výroba bude zahájena a my si pak SolePower objednáme, přijdou nám nespíše vložky dvě – jedna dobíjecí a druhá bez mechanismu, abychom nechodili „jako tučňáci“. Podle slov jednoho z tvůrců bude také možnost objedávky dvojice vložek a nabíjet tak dva akumulátory zároveň. Tím je tedy jasné, že bude SolePower vyráběna v několika velikostech a to jak pro levou, tak i pravou nohu. Prozatimní informace tvrdí, že by se měla cena jedné objednávky pohybovat kolem 75 dolarů, v přepočtu zhruba 1500 korun - což není mnoho za takto užitečný a svým způsobem i převratný způsob dobíjení našich smartphonů či jiných zařízení.
 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dobijte svůj telefon během chůze – nadějný projekt vložky do bot SolePower

Úterý, 16 Červenec 2013 - 03:17 | Pofiderná Identita | Ano, dodnes ho maju rodicia doma ako sucast...
Středa, 10 Červenec 2013 - 14:38 | HKMaly | To by nefungovalo. Ale osobne bych privital ......
Středa, 10 Červenec 2013 - 09:02 | DRK | Nějaká verze co by se dávala pod zadek na křeslo...
Úterý, 9 Červenec 2013 - 23:57 | Txy | Germaniové diody v několika způsobech zapojení,...
Úterý, 9 Červenec 2013 - 23:28 | Nick | Jak vypadal prvek, který jste zvolil k...
Úterý, 9 Červenec 2013 - 22:56 | Txy | Máte nějaké informace, že by elmg smog šel využít...
Úterý, 9 Červenec 2013 - 15:28 | Izak | Tak tak a hlavne, ja mam solarni nabijecku s...
Úterý, 9 Červenec 2013 - 15:02 | Tom27 | nehlede na to ze solarni nabijecka se prodava za...
Úterý, 9 Červenec 2013 - 11:47 | a b | Vynalezca nech mi povie, kolko Snickersov musim...
Pondělí, 8 Červenec 2013 - 22:00 | Nick | Práh chudoby je podle Světové banky $1,25 na den...

Zobrazit diskusi