CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Sony chystá externí plnohodnotné fotomoduly pro smartphony a tablety + nové fotky Xperia Honami

To má být vtip nebo co? Pane Borysku, viděl jste už někdy alespoň z dálky poloprofsionální fotoaparát? Podle perexu bych tipoval, že ne. Jinak byste s prominutím takový nesmysl nemohl napsat.

Poloprofesionální přístroje stojí od 30 do 60 tisíc (respektive od 15 tisíc "poloprofi" kompakty) a produkují kvalitní snímky.

O kvalitě fotografií pořízené tímto kočkopsem od Sony se nebude dát mluvit ani v náznaku. Přístroj totiž splňuje všechny předpoklady pro to, aby z něj lezly JPEGy s příšernou kvalitou - má to totiž prťavý snímač, který navíc má vzhledem ke své velikosti nesmyslně vysoké rozlišení a k tomu ještě optika s relativně dost velkým zoomem a nechutně malou světelností.
Výsledkem tedy bude silně zašuměná fotka na kterou Sony nasadí brutální odšumování, takže vy výsledku nebudou na fotce žádné detaily.

Z mého pohledu to je velký fail. A velký fail by to byl, i kdyby to stálo o polovinu méně.
Nechápu účel takového zařízení. Kdejaký lowendový kompaktík bude podávat lepší výsledky než výtvor od Sony.

Mobil u sebe sice většina lidí nosí neustále, ale budou také všichni neustále nosit tento modul od Sony? A není už potom lepší mít u sebe mobil a místo toho modulu nějaký kompakt? Na hmotnost to vyjde (podle odhadu) stejně nebo o něco málo hůře, ale plochý kompakt se bude lépe nosit v kapse.
Za očekávanou cenu 15 tisíc se dá sehnat úplně nádherný kompakt, který bude kvalitou, možnostmi a ergonomií zcela někde jinde; a nebo levnější CSC se základním objektivem a nebo lowendová zrcadlovka.

Nechci předbíhat, ale toto bude obrovský fail.

A Vám pane Borysku gratuluji, nechal jste se napálit marketingem Sony. Při přejímání zpráv ze zahraničních serverů by to chtělo zapojit vlastní iniciativu a taky hlavně, vědět alespoň náznakem, o čem píšu. Vždyť za pár let zvládne tuto práci i Google Translator.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

v první řadě děkuji za Váš komentář. Rád pracuji s nadsázkou a nadhledem, zde tudíž podle mě vznikla jemná disbalance.

Nedělám si samozřejmě iluze o přehnané profesionalitě daného produktu a osobně bych si takové řešení nepořídil (soukromý názor). Měl jsem to možná více rozvést v článku, pravda. To však neznamená, že někomu jinému se nemůže líbit, teoreticky vzato.

Mimochodem, článek nebyl pouze o fotomodulech a kategoricky odmítám jakoukoli souvislost s přímým marketingem Sony, mělo se jednat o čistě informativní článek.

Nicméně uznávám, že Vámi popisovaný výraz může někoho konsternovat, proto jej změním, stejně jako rozvedu zhodnocení celého řešení jako takového.

Ještě jednou děkuji za zpětnou vazbu :)

Pěkný víkend,
PB

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Díky, že jste se k tomu postavil takto a zároveň se omlouvám za konfrontační styl mého předchozího příspěvku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Precti si original, ze ktereho je prelozen. Jsou tam trochu jine informace.

Ty moduly jsou totiz DVA, pricemz DSC-QX100 ma stejny objektiv jako Sony RX-100 coz je jeden z nejlepsich kompaktu soucasnosti.

Ceny jsou 400 USD (DSC-QX10) a 600 USD (DSC-QX100)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ermox a Zeiss mi nezní jako katastrofální kombinace. Je to vlastně kompakt, ořezaný o to, co může sdílet se smartphonem. Díky tomu je menší, lehčí, a měl by být tedy i levnější.

Souhlasím ale, že toto není ani čtvrtprofi. Tohle ke patrně slušný kompakt v neobvyklém provedení. Na co paměťovka, rovnou se to nacpe do karty v mobilu, čímž odpadá další starost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Exmor je jen obchodní značka. A značka Zeiss ještě není zárukou kvality. Vtip je v tom, že Zeiss i Leica licencují používání svých názvů na produktech, které třeba ani sami nevyrábí. Sice musí produkt s propůjčeným názvem splňovat určité parametry, ale pokud je nevyrábí Zeiss nebo Leica sami, tak nemůžou na 100% zaručit kvalitu.

Stačí se jen podívat na parametry tohoto objektivu - relativně velký zoom a nízká minimální světelnost, u které se navíc světelnost zhoršuje s rostoucím ohniskem (neplatí to vždy, ale většinou je nekonstatní světelnost napříč rozsahem ohniskových vzdáleností známka nekvality a obvykle platí, že čím větší rozsah zoomu, tím je ta optika méně kvalitní při stejné ceně).

O tom, že Sony má v posledních letech problémy se šumem a to jak u jejich dřívějších DSLR, u dnešních SLT (kde je to dáno částečně konstrukcí) u CSC a stejné tak u kompaktů ani nemluvím. Šum je obvykle vyšší už na základní citlivosti a na vyšší už je to tragedie. Dynamický rozsah na nejnižší citlivost je sice nádherně vysoký, ale s rostoucí citlivostí (logicky) klesá DR, problém je, že klesá velmi prudce oproti konkurenci (také logické vzhledem k vysokému šumu.

Čili, tento bazmek od sony je useless. Za nižší cenu si můžu koupit kompakt s vyšší kvalitou fotek a na nošení u ebe to vyjde nastejno.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

BTW: Zrovna optika RX100 II neudělala moc dobrý dojem v testech DxOLabs.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zeiss i Leica se pouze podili na konstrukci.

Pouze licencni vyroba vyzaduje kompletni testovani kazdeho vyrobeneho kusu (coz je u levne seriove vyroby nemozne).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

těmto "aparátkům" osobně neříkám fotoaparát ale generátor obrázků :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...generátor šumu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Celý vtip je pouze v tom, že výrobcům se líbí obchodní model dslr, kde si dokupujete objektivy, blesky.... atd. Tak se snaží vymyslet i pro smartfouny něco podobného. Tam totiž nemají jisté, že po zakoupení telefonu u nich zákazník zůstane. Šance u dslr, že si zákazník zakoupí příslušenství od téhož výrobce je podstatně větší. No a čím více příslušenství zákazník má, tím více je jejich. O nic jiného tady nejde, jinak je to ještě na dvě věci...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pre iPhone to existuje už dávnejšie. http://photojojo.com/store/awesomeness/iphone-telephoto-lens/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to v odkazu je jen objektiv, který využívá kameru iPhonu. Fotomodul od Sony má vlastní snímač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.