CDR.cz - Vybráno z IT

SpaceX ve středu vyšle do vesmíru první lidskou posádku, NASA dala misi zelenou

SpaceX ve spolupráci s NASA vyšle do vesmíru první lidskou posádku v rámci mise Demo 2. Jedná se o historický okamžik, protože po dlouhých devíti letech bude americká posádky startovat opět z americké půdy, a to na Floridě.

Zdroj: BusinessInsider

Elon Musk, zakladatel vesmírné společnosti SpaceX, již dlouhou dobu spolupracuje s NASA a společně již absolvovali několik úspěšných projektů. V poslední době pracovaly tyto strany na společné misi Demo 2, která měla poprvé přepravit do vesmíru lidskou posádku. Předchozí mise Demo 1 totiž měla za úkol přepravit jen náklad na ISS. 

Na start se tak na příští týden připravuje raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon, kde poprvé poletí i místo obvyklého zásobování i lidská posádka v podobě Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho. Celá mise by pak podle plánu odstartovat 27. května ve 23:33 hodin SEČ z rampy 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Z pohledu NASA se jedná o důležitý okamžik, protože po dlouhých letech, kdy museli američtí astronauti létat do vesmíru z ruského vesmírného střediska, odkud startovaly kosmické lodi Sojuz, mohou američtí piloti zase úspěšně startovat z americké půdy. Původně se spekulovalo o možném odložení startu kvůli celosvětové pandemii Covid-19 nebo kvůli rezignaci pomocného ředitele NASA právě pro lety s lidskou posádkou.

Podle společného prohlášení NASA i SpaceX je navzdory komplikacím vše úspěšně připraveno ke startu. Navíc byla provedena i analýza všech rizik a kontrola veškerých systémů. Navíc již proběhl i cviční statický zážeh motorů prvního stupně. To byl zároveň poslední ze série nezbytných testů, které musí být provedeny před startem. Nyní bude potřeba ještě jednou zrevidovat veškerá dostupná data a poté již nestojí první letu s lidskou posádkou nic v cestě.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku SpaceX ve středu vyšle do vesmíru první lidskou posádku, NASA dala misi zelenou

Pondělí, 25 Květen 2020 - 12:15 | super master | DONT PANIC! (asi se pocuram)

Zobrazit diskusi