CDR.cz - Vybráno z IT

Spojenci NATO investují 1 miliardu dolarů do zlepšení „vesmírného zpravodajství“

Zdroj: Shuttestock

Na nedávném summitu ve Washingtonu, DC, členské státy NATO oznámily významnou investici ve výši více než 1 miliardy dolarů zaměřenou na posílení sdílení zpravodajských informací z průzkumných satelitů. Tento krok představuje další fázi v integraci vesmírných technologií do vojenských operací aliance.

Vesmír jako nová hranice obrany

Uznání vesmíru jako páté válečné domény NATO v roce 2019 bylo klíčovým milníkem, který podtrhl význam vesmírných technologií vedle tradičních válečných domén: vzdušné, pozemní, námořní a kyberprostoru. S vytvořením Střediska vesmírných operací NATO v roce 2020 se aliance soustředila na zajištění efektivní podpory vojenských operací prostřednictvím vesmírných prostředků. Další posílení tohoto přístupu přineslo zřízení „vesmírné pobočky“ ve Velitelství spojeneckých sil pro transformaci v červnu 2024, která se zaměřuje na identifikaci a integraci nových technologií do bezpečnostní strategie NATO.

Dohodu o sdílení zpravodajských informací podepsalo 9. července 2024 sedmnáct členských zemí, včetně Spojených států. Tato dohoda podporuje program Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS) a je označována za „největší mnohonárodní investici do vesmírných schopností v historii NATO“. Sdílení dat z vesmíru se ukázalo jako kritické, zvláště v kontextu války na Ukrajině, kde vesmírné technologie hrají klíčovou roli v sledování bojiště a komunikaci.

Zdroj: Shutterstock

Strategické výhody

Podle NATO tato investice podstatně zvýší schopnost aliance monitorovat aktivity na zemi i na moři s nevídanou přesností a rychlostí. Vesmírné schopnosti se stávají stále důležitějšími pro efektivní zpravodajství, což dokazuje i jejich klíčová role ve stávajících konfliktech.

Sedmnáct signatářských zemí přislíbilo více než 1 miliardu dolarů na realizaci programu APSS v průběhu příštích pěti let. Šest z těchto zemí již provozuje nebo plánuje vypuštění svých vlastních národních průzkumných satelitů, zatímco další státy mají komerční vesmírné sledovací satelity. APSS neplánuje vývoj vlastních špionážních satelitů, ale využije data z již existujících vládních a komerčních satelitů.

Virtuální konstelace „Aquila“

Klíčovým prvkem programu APSS je vytvoření virtuální konstelace NATO nazvané „Aquila“. Tato konstelace sjednotí data z různých zdrojů, což usnadní jejich sdílení a překoná překážky v podobě utajení a byrokracie.

Program APSS bude rovněž využívat pokročilá cloudová řešení a technologie umělé inteligence pro efektivní zpracování rostoucího objemu dat z vesmírných pozorování. Tyto nástroje zajistí, že rozhodovatelé budou mít rychlý přístup k důležitým informacím.

„Iniciativa APSS může být považována za zásadní změnu v oblasti zpravodajství, sledování a průzkumu NATO,“ uvedl Ludwig Decamps, generální ředitel NATO Communications and Information Agency. „Významně přispěje k posílení připravenosti NATO a sníží jeho závislost na jiných zpravodajských a sledovacích schopnostech.“

Závěr

Investice více než 1 miliardy dolarů do zlepšení sdílení zpravodajských informací z vesmíru představuje klíčový krok pro NATO. Tento krok nejen posiluje schopnost aliance reagovat na současné globální hrozby, ale také připravuje půdu pro budoucí bezpečnostní operace v rychle se měnícím světě. Program APSS a jeho inovativní přístup k využívání vesmírných dat ukazují, že NATO je odhodláno být lídrem v oblasti bezpečnostních technologií a zpravodajství.

Diskuse ke článku Spojenci NATO investují 1 miliardu dolarů do zlepšení „vesmírného zpravodajství“

Žádné komentáře.