CDR.cz - Vybráno z IT

Spoluautor WannaCry obviněn. USA mají možná důkaz proti Severní Koreji

Americké Ministerstvo spravedlnosti obvinilo severokorejského agenta z účasti na útoku proti Sony Pictures a zároveň jako možného spoluautora WannaCry 2.0. Hrozí, že tímto procesem bude narušeno jednání o jaderném odzbrojení.

USA nechtějí dopustit, aby hackerský útok WannaCry, který ochromil mnoho organizací, zůstal bez potrestaného viníka. Nyní Ministerstvo spravedlnosti Spojených států obvinilo jednoho Severokorejského agenta z podílu na hackerských útocích proti společnosti Sony Pictures a zároveň vyvstalo i podezření, že kde o spolutvůrce WannaCry 2.0.

Právě WannaCry 2.0 byl rozšířen do zhruba 150 zemí světa a doslova vyřadil z provozu nesčetné množství institucí, organizací a firem. Skupině hackerů, kteří se pojmenovali Strážci míru, se nelíbila komedie The Interview od Sony Pictures, která tématizovala spiknutí v Severní Koreji a atentát na Kim Jong-una.

Proto v roce 2014 získali Strážci míru nelegálním způsobem mailovou korespondenci a citlivé osobní údaje o zaměstnancích Sony Pictures a pokoušeli se celou společnost vydírat, aby byla komedie The Interview stažena.

Z tohoto činu byl obviněn Park Jin-hyok. Ten se podle amerického ministerstva spravedlnosti účastnil vydírání Sony Pictures a mimo to byl také členem rozsáhlého spiknutí, které si kladlo za cíl za každou cenu podporovat a prosazovat zájmy Severní Koreje v USA.

Tím by se teoreticky potvrdilo podezření USA, že za oběma útoky stojí Severní Korea. Podle očekávání by svědectví zadrženého hackera mohlo konečně přinést přímé důkazy, které by celou situaci vyjasnily a posloužily by USA pro přímé obvinění Severní Koreje, i když ta svou účast aktivně popírá.

V současné době se prokuratura USA prodírá 180 stránkovým dokumentem, který popisuje a mapuje činnost hackera. Bohužel celá událost přišla na světlo světa v době, kdy americký prezident Donald Trump a Kim Čong-un začali vést rozhovor o společném jaderném odzbrojení. Díky Parkovi by mohla celá mírová dohoda být ohrožena.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Spoluautor WannaCry obviněn. USA mají možná důkaz proti Severní Koreji

Pondělí, 17 Září 2018 - 02:52 | Txy | Že mají Američané přístup to americké služby mi...
Úterý, 11 Září 2018 - 18:33 | DRK | "Clues found in free email services such as...

Zobrazit diskusi