CDR.cz - Vybráno z IT

Staví se první chytrá dálnice. V čem bude lepší?

Zdroj: Shuttestock

Stát Michigan se stal průkopníkem v oblasti dopravní infrastruktury a přeměňuje tři míle dálnice I-94 na první chytrou dálnici v USA. Tento inovativní projekt, podporovaný startupem Cavnue a společností Alphabet, využívá pokročilé senzory, výpočetní moduly a umělou inteligenci k monitorování a řízení dopravy.

Chytrá dálnice je navržena tak, aby výrazně zlepšila bezpečnost a plynulost dopravy prostřednictvím pokročilých technologií a komunikace mezi vozidly a infrastrukturou.

Pilotní úsek dálnice se nachází mezi městy Ann Arbor a Detroit. Tento úsek bude vybaven speciálními senzory, výpočetními moduly a komunikačními zařízeními umístěnými na sloupech každých 200 metrů. Systém zahrnuje také kamery, které monitorují dopravu a pořizují snímky analyzované pomocí umělé inteligence a strojového učení. Díky tomu mohou být potenciální problémy, jako jsou nehody, překážky nebo dopravní zácpy, rychle identifikovány a nahlášeny jak MDOT, tak přímo řidičům.

Zdroj: Shutterstock

Přínosy a funkce

Cílem projektu je zmírnit dopravní zácpy, předejít nehodám a zefektivnit reakci na mimořádné události na silnicích. Chytrá dálnice bude schopna komunikovat s většinou moderních vozidel, která mají vestavěné navigační funkce. Tato vozidla budou moci přijímat upozornění a doporučení v reálném čase, což by mělo přispět k bezpečnější a plynulejší jízdě.

Budoucí plány

Po úspěšném dokončení pilotního projektu je plánováno rozšíření chytré dálnice na 40 mil, které by propojilo Ann Arbor a Detroit. Tento rozsáhlý projekt je rozdělen do šesti fází, které postupně rozšiřují inteligentní infrastrukturu.

USA má v oblasti chytrých dálnic co dohánět. Například Velká Británie začala na své první internetově připojené silnici pracovat již v roce 2014. Michiganský projekt však představuje významný krok směrem k modernizaci americké dopravní sítě a může sloužit jako vzor pro další státy.

Chytrá dálnice na I-94 je jen začátkem. Projekt „Inteligentní nákladní koridor“ na státní silnici 130 u Austinu v Texasu je dalším krokem k rozšíření této technologie v USA. Díky těmto projektům se americké silnice stanou bezpečnějšími a efektivnějšími, což povede k lepší kvalitě života pro řidiče a snížení dopravních zácp.

Diskuse ke článku Staví se první chytrá dálnice. V čem bude lepší?

Čtvrtek, 4 Červenec 2024 - 12:22 | Arctia | Dalnice bude vzdy jen tak chytra, jako to mezi...
Čtvrtek, 4 Červenec 2024 - 08:32 | Vojtech Nekvapil | Chtěli jsme udělat neco pro lidi a zase nám z...

Zobrazit diskusi