CDR.cz - Vybráno z IT

Svatý grál mezi mobily? GraalPhone kombinuje telefon, laptop, tablet a 3D kameru

nepřehlédněte
Graalphone 06
Koncept GraalPhone patří mezi novinky, představené na letošním veletrhu CES. Jedná se o hybrida, kterého může uživatel složit, jak si zrovna zamane. Co všechno umí a jak vypadá?

Modulární telefony jsou v podstatě "stavebnice", kdy může uživatel k základnímu rámečku připojit nejrůznější komponenty, jako je fotoaparát, fitness tracker, reproduktory nebo dokonce i projektor. O modulární smartphony se v minulosti pokoušel například Google nebo Lenovo. Bohužel marně. 

Na letošním veletrhu CES byl představen prototyp GraalPhone - koncept modulárního zařízení, sestávajícího z Windows laptopu se sedmipalcovým displejem, který lze použít i jako tablet, a telefonu s operačním systémem Android. Telefon lze zasunout do slotu v "počítači", z kterého se tak stane tablet s Androidem.

Kromě telefonu, tabletu a laptopu se dokáže GraalPhone proměnit i v 3D kameru. Součástí laptopu je standardní kamera s optickým zoomem, když však do příslušného slotu zasunete Android smartphone se svým vlastním fotoaparátem, získáte dohromady systém s dvojitou čočkou, schopný pořizovat stereoskopické 3D snímky. 

Graalphone 5

Ke koncovým zákazníkům by se GraalPhone měl dostat koncem tohoto roku, případně nejpozději začátkem roku příštího. Cena by se v přepočtu měla v přepočtu pohybovat mezi 21 až 27 tisíci Kč. Na první pohled se může jednat o vysokou cenu, výrobce se však hájí tím, že si zákazník pořídí tablet, telefon a laptop v jednom, čímž v přepočtu ušetří.

Graalphone 2Graalphone 4

Zatím není jasné, zda se GraalPhone bude prodávat pod vlastní značkou, nebo bude své patenty licencovat jiné společnosti, která bude produkt prodávat pod odlišným názvem. Funkční prototyp ještě nemohl být na CESu demonstrován, součinnost operačních systému Windows a Android se však osvědčila u řady tabletů 2v1, je tedy více než pravděpodobné, že se podaří dotáhnout koncept do zdárného konce a v závěru roku budeme překvapeni novým multifunkčním zařízením.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Svatý grál mezi mobily? GraalPhone kombinuje telefon, laptop, tablet a 3D kameru

Středa, 11 Leden 2017 - 13:46 | WIFT | Mně by se tohle moc líbilo jako smartphone, bez...
Úterý, 10 Leden 2017 - 14:48 | NemamRad Registracie | Google ponuka nasledovnu odpoved: www.google.com/...
Úterý, 10 Leden 2017 - 14:30 | peca | Když už mají v "laptopu" Windows,...
Úterý, 10 Leden 2017 - 14:07 | BTJ | Puvodne jsem tu kravinu chtel okomentovat, ale...
Úterý, 10 Leden 2017 - 12:35 | Pety | Hm, jestli jsem to pochopil, tak se zasunutím...

Zobrazit diskusi