CDR.cz - Vybráno z IT

Prostředí Jelly Bean, klady X zápory

Google_Tablet_Front3-4_02c_ONWHT_SIMPLE_FNL
Do redakce se nám na pár hodin přišel ohřát nečekaný host; horký produkt současnosti od společnosti Asus láká zajímavou cenou a silným výkonem. Jde skutečně o dobrou koupi?

Kapitoly článků

2.  Prostředí Jelly Bean, klady X zápory

Popisovat v kostce prostředí Androidu by bylo celkem kontraproduktivní, řekněme si spíše několik málo poznatků, které nás při krátkém testování zaujaly - které jsme zjistili.

  • Náběh plně nastaveného tabletu do pohotovostního stavu – tedy od zapnutí do odemykací obrazovky trval cca 30 sekund.
  • Uvedení do továrního nastavení, tedy vymazání uživatelský 1 GB dat a resetování veškerých služeb až do naběhnutí konfiguračního průvodce trvalo cca 75 sekund.

Jelikož tablet fyzicky nedisponuje žádnými ovládacími hardwarovými tlačítky, po odemykacím gestu se nám ve spodní části obrazu zobrazí tři virtuální tlačítka, která pro androidí znalce nebudou žádnou neznámou. Jde o tlačítko s funkcí zpět, skokovým tlačítkem na domovskou obrazovku a nabídkové tlačítko spuštěných aplikací. Přepínání mezi vícero spuštěnými aplikacemi je velmi rychlé, takřka okamžité, je vidět, že zde výkonný procesor hraje velmi významnou roli.

Prostředí Jelly Bean u Nexus 7Prostředí Jelly Bean u Nexus 7Prostředí Jelly Bean u Nexus 7

Vůbec celý tablet reaguje velmi svižně, dobře se pracovalo i s internetovým prohlížečem Chrome. Streamování videa v HD kvalitě z YouTube nečiní tabletu taktéž žádný problém a díky velmi dobrým pozorovacím úhlům by nemělo být problematické sledovat například film či jiné videoklipy i ve více lidech.

Prostředí Jelly Bean u Nexus 7Prostředí Jelly Bean u Nexus 7

Říkali jsme si, že řada uživatelů s horším zrakem by určitě ocenila i nastavení velikosti písma, umí-li to naše zařízení. Dobrou zprávou je, že umí. Na většině snímků máme nastavené písmo ve velikosti "normální", níže dva screenshoty demonstrují písmo v jeho největší možné podobě. Změna velikosti ovlivní jak popisky v aplikacích, menu, tak i celé názvy například u položek v nabídkách atd.

Prostředí Jelly Bean u Nexus 7Prostředí Jelly Bean u Nexus 7

Na softwarové klávesnici se píše asi tak dobře jako na… prostě softwarové klávesnici. Hodnocení by zde asi nebylo příliš objektivní, každý z nás bude mít jistě svůj vlastní názor. Shodneme se však jistě, že na dlouhosáhlé texty se tyto klávesnice příliš nehodí. V pozici landscape zabírá klávesnice skutečně dost místa na obrazovce, takže velké hromadné úpravy v delším textu z této pozice nepřipadají moc v úvahu. Rozhodně je ale příjemnější psaní právě v této pozici než v pozici portrait.

Prostředí Jelly Bean u Nexus 7Prostředí Jelly Bean u Nexus 7

Jelikož se nám zápůjčka hezky sešla v den uvedení nových Angry Birds Star Wars, neodolali jsme si je vyzkoušet, jak hladce hra poběží a vůbec jak rychle proběhne její instalace (instalace aplikace). Ta byla skutečně velmi blesková (vzhledem k velikosti aplikace - cca 45 MB), záležitost na pár jednotek sekund, nepočítaje stahovací proces, který zde kvůli individuálním rychlostem připojení z pochopitelných důvodů nebudeme brát v potaz. (Hra samotná běžela bezproblémově, zde není co dodat.)

Prostředí Jelly Bean u Nexus 7

Pokud jste se dostali se čtením až k těmto řádkům, určitě jste nabyli dojmu, že jsme z Nexusu byli úplně nadšení. Pravdou je, že kompaktní rozměry (padne krásně do ruky) a skutečně dobrý výkon zařízení v nás zanechal velmi dobrý dojem. Jsme však objektivní a bohužel i tento tablet není takovým rájem, jak se vám může z našeho prvotního líčení zdát.

Tablet Asus Nexus 7 008Tablet Asus Nexus 7 009

A co se nám nelíbí? Vzhledem k solidním multimediálním schopnostem a kompaktnějším rozměrům bychom uvítali HDMI výstup. Také omezená konektivita pouze na WiFi nás moc nenadchla. Je škoda, že Nexus nedisponuje plnohodnotným USB, který by částečně tento nedostatek eliminoval a rozšířil razantně možnosti celého zařízení. Na škodu by nebyl ani 3G modul, který se však zřejmě objeví ve vylepšené verzi sedmičkového Nexusu, který Google dle všeho chystá.

Některým uživatelům by mohl scházet na zádech i lepší fotoaparát, jehož absenci však trochu chápeme z důvodu dalšího negativa – menší nerozšířitelné paměti. Podpora jakéhokoliv typu SD karet by určitě nebyla marná. Nexus 7 se aktuálně prodává v 8, 16 a prý bude i v 32GB variantě. Na našem trhu je k dostání pouze 16GB verze, a to za doporučenou maloobchodní cenu 5990 CZK.

Pokud fandíte čínským "unknown" výrobkům, bude se vám zdát tato cena příliš vysoká. Nemluvě o tom, že řadu našich zmíněných nedostatků tyto tablety nemají. Na druhé straně tu však před námi leží velmi dobře konkurenčně schopný tablet pod záštitou veliké značky, která se snažila nabídnout zařízení za zajímavou cenu. A Asusu se tohle velmi dobře daří, Nexus je nedostatkové zboží a prodává se skutečně velmi horlivě, a to ať z hlediska globálních prodejů, tak i těch našich tuzemských.

Kapitoly článků
2.  Prostředí Jelly Bean, klady X zápory

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První dojmy: Tablet Asus Nexus 7

Středa, 14 Listopad 2012 - 09:16 | crc 32 | no ja myslim ze kazdy v teto diskusi se nemuze...
Úterý, 13 Listopad 2012 - 10:31 | Filip Marvan | Já bych lidi nepodceňoval. Obzvlášť cílovou...
Úterý, 13 Listopad 2012 - 10:27 | Filip Marvan | "Takže jestli správně chápu, štve Vás, že...
Úterý, 13 Listopad 2012 - 08:41 | crc 32 | Pane marvan ac nesouhlasim s tezi ze je pro nas...
Pondělí, 12 Listopad 2012 - 22:46 | Pavel VLK | Takže jestli správně chápu, štve Vás, že někdo...
Pondělí, 12 Listopad 2012 - 21:47 | Filip Marvan | Ten příměr je naprosto přesný. Chcete zakázat...
Pondělí, 12 Listopad 2012 - 20:02 | Pavel VLK | * SD karta: a já to tvrdit budu - je to pro dobro...
Pondělí, 12 Listopad 2012 - 19:00 | Noxik | Absence SD slotu je skutecne jen proto, aby bylo...
Pondělí, 12 Listopad 2012 - 17:11 | Filip Marvan | Tvrdit, že absence SD slotu je pro dobro...
Neděle, 11 Listopad 2012 - 22:23 | m b | Nexus 7 mám už asi měsíc (hned co dorazil do...

Zobrazit diskusi