CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA - Co se skrývá pod kapotou samořídících automobilů?

Autonomni Vozidla 1
Autonomní i elektrická auta dobývají svět. Mladá generace by už nejraději jezdila jen v nich. Bohužel si ne každý dokáže představit, co takové autonomní řízení obnáší; jak je složité nebo jaké algoritmy se skrývají v pozadí.

Jednotlivé metody, používané pro navigaci autonomních vozů bývají obvykle publikovány v některých významných časopisech. Typicky se jedná o časopisy zahrnuté do seznamu TopLevel. Firmy jako Google nebo Tesla pochopitelně tyto algoritmy využívají také a nebo je vhodně modifikují. Být „IN“ znamená neustále sledovat aktuální dění v časopisech jako je IJRR (The International Journal of Robotics Research) a všech podobných.

Testovat zveřejňované metody a rozvíjet je. Je to práce na plný úvazek, často extrémně finančně náročná. Takovéto možnosti v masivním měřítku mají jen velké zahraniční firmy. Je škoda, že v ČR není žádná větší soukromá firma, která by byla ochotná do tohoto typu vývoje investovat tak, jako je tomu v zahraničí.   

Autonomni Vozidla 26

„Proč to pořád nefunguje?“. Tuto otázku si jistě pokládá mnoho lidí. Do skutečných detailů a složitosti problému je však zainteresována jen malá hrstka odborníků. Ozývají se tak hlasy typu "ani za tisíc let“ nebo naopak „již v roce 2025“.

Autonomni Vozidla 27Autonomni Vozidla 29Autonomni Vozidla 28

Pravdou je, že tak jak postupuje výzkum v oblasti autonomních systémů a umělé inteligence, se také krok za krokem stávají řídicí algoritmy stále složitější a složitější . Již dnes je daleko za hranicemi možností jednotlivce sestavit nějaký rozsáhlejší autonomní řídicí systém. Výzkum se proto soustřeďuje do velkých firem, které se zabývají jen výzkumem. 

Diskuse ke článku TÉMA - Co se skrývá (nejen) pod kapotou samořídících automobilů?

Pátek, 2 Červen 2017 - 13:43 | Ondar | Celetná 10? vy máte kancl v muzeu čokolády? :O
Čtvrtek, 1 Červen 2017 - 17:43 | BlackRider | "Výhodou Evropského systému Galileo má být...
Středa, 31 Květen 2017 - 19:45 | HKMaly | Problem je ze sice zname prumer kola ale nevime o...
Středa, 31 Květen 2017 - 14:18 | Peter Fodrek | To si robíte srandu " Odometrie Jedná se o...

Zobrazit diskusi