CDR.cz - Vybráno z IT

Těžba kryptoměn už potají zneužívá miliardu uživatelů. Patříte mezi ně?

Pomáháte někomu vydělávat pomocí svého počítače bez vašeho vědomí? Pravděpodobně ano. Přehrávání videí se stalo novým terčem na poli vytěžování kryptoměn z neinformovaných návštěvníků. Zneužitých je již okolo jedné miliardy za měsíc.

Celkem alarmující množství videostreamů provozuje tajně na pozadí těžbu kryptoměn s využitím výkonu počítačů jejich návštěvníků. 

V nedávné době výzkumníci ze společnosti AdGuard uveřejnili informaci, že některé stránky se snaží využít toho, že jsou vysoce frekventované právě těžbou kryptoměny. Počet zneužitých nic netušících návštěvníků je již kolem jedné miliardy. Skript je přitom umísťován tam, kde uživatelé stráví velké množství času, tedy ideální situace v kombinaci s delšími videi (např. nelegálními streamy filmú).

Bylo dokonce zjištěno, že tři ze čtyřech stránek mají kód vložený na identickém místě. Stále je největším trnem v oku situace, že nikdo neoznámí uživatelům nic o těžbě či využití výkonu jejich zařízení. 

Nejznámnější ochranou jsou tzv. Ad-blokátory. Ty částečně dokáží zabránit těžbě kryptoměny, nejsou však neprůstřelné. Mnozí uživatelé dále zůstávají v ohrožení, a to díky oblíbenéCoinHive metodě. Jsou i takové názory, že se dá CoinHive využít jako jakási alternativa k reklamám. Pravdou však zůstává, že bez souhlasu majitele by neměla být využívána.

Ale jak výzkumníci AdGuard sami konstatovali: „Pochybujeme, že všichni majitelé těchto stránek jsou si vědomi, že do těchto přehrávačů je zabudována i skrytá těžba kryptoměny.“

Obliba v této činnosti, kryptojackingu, narůstá s alarmující rychlostí. Podle AdGuard se jedná o epidemii. Od doby, kdy se tento problém poprvé objevil, uplynulo pár měsíců a nyní se již jedná o miliardy poškozených měsíčně. Není však zcela jasné, jak se s tímto problémem vypořádat.

SimilarWeb statistics odhaduje, že tyto stránky navštíví každý měsíc zhruba 992 milionů návštěvníků. Díky těmto něvštěvníkům je vytěžena kryptoměna v celkové hodnotě zhruba 320 000 dolarů měsíčně.

Nedávno jsme informovali o tom, že pirátská zátoka,  The Pirate Bay, je podezřelá z těžby kryptoměny. Posléze se tak potvrdilo a zástupce The Pirate Bay přiznal, že se jednalo jen o pokus, zda je tento web schopný na své náklady vydělat skrze těžbu kryptoměn. Touto těžbou si zhruba vydělají přes 12 000 dolarů měsíčně.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Těžba kryptoměn už potají zneužívá miliardu uživatelů. Patříte mezi ně?

Pátek, 22 Prosinec 2017 - 00:14 | k3dAR | dopl Chrome o Firefox (nebo nejaky jeho Androidi...
Středa, 20 Prosinec 2017 - 16:07 | Nick | Blokátory jsou taková jakási dobrovolná berlička...
Středa, 20 Prosinec 2017 - 10:02 | ANDREW | téměř off topic; nemá někdo dobrý tip na nějaky...
Úterý, 19 Prosinec 2017 - 14:02 | Xspy | Tak zcela jistě mezi ně patřím , protože...

Zobrazit diskusi