CDR.cz - Vybráno z IT

6 aplikací pro Android, o kterých se vyplatí vědět

play2
Vzhledem k vašemu zájmu o mobilní technologie bychom pro vás rádi zavedli pravidelnou rubriku o zajímavých a užitečných aplikacích (aktuálně se zaměřením na platformu Android). Přiznám se, že dnešní první článek je takový výstřel do tmy – představované aplikace jsem vybral bez nějaké hlubší souvislosti (prostě je sám běžně používám a mohu je tak doporučit).

Denně vyskakuje na bývalém Android marketu, dnes nazývaném Obchod Play či zkráceně jen Play, nespočet nových aplikací a pro běžného smrtelníka je takřka nemožné všechny registrovat. Pokusíme se vám teď představit pár zajímavých a užitečných aplikací, o kterých jste možná neslyšeli a které nejsou úplně zas až tak známé. Svůj účel však plní bezproblémově.

K-9 Mail (K-9 Dog Walkers),

K-9 mail

je mailový klient, který bezchybně pracuje i s více účty. Nabízí široké možnosti nastavení, včetně takových nadstandardních vylepšení jako je možnost v daném čase vypínat oznamování, což se může hodit jednak pro nerušený spánek, pravidelné ranní "mýtynky" v zaměstnání, či pro školou povinné. Další výhodou je import a export nastavení ve formátu *.k9s, což výrazně ušetří čas po reinstalaci. Výhodou je, že zde můžete přehledně pracovat s jednotlivými účty nebo poštu procházet v integrované doručené poště, která svede všechny účty do jednotné přijaté pošty. Aplikace podporuje IMAP, POP3 a Exchange 2003/2007 (s WebDAV) protokoly. Samozřejmostí je podpora TSL/SSL šifrování. Když k tomu všemu přičtete navíc to, že je aplikace s českou lokalizací a je zdarma, jedná se o silný nástroj pro každodenní použití.

Remote Desktop (Kolakowski Damian),

je velice šikovný program, který vám umožní spravovat soubory Androidu s PC. Jeho největší výhodou je jeho jednoduchost a použitelnost. Nepotřebujete totiž žádný program, který poběží na PC, ale stačí vám pouze prohlížeč Chrome nebo Firefox a Wi-Fi síť. Program funguje tak, že se s mobilním zařízením připojíte na Wi-Fi síť, poté spustíte Remote Desktop, kde uvidíte IP adresu vašeho zařízení i s portem a automaticky generované heslo. Poté stačí v prohlížeči zadat zobrazenou IP adresu i s portem (!) a vyskočí na vás přihlašovací formulář. Po zadání hesla se zobrazí příjemně vypadající plocha, která umožňuje práci s galerií, správcem souborů, poznámkami, záložkami, aplikacemi, umožňuje odesílat SMS aniž byste se dotkli vašeho telefonu a podobně. Lehce si stáhnete fotografie či soubory do PC a naopak to jde ještě snadněji metodou Drag-n-Drop. Program je svižný a intuitivně se ovládá. A je opět zdarma. :)

Remote Desktop

PcRemote (freevanx),

PcRemote

pracuje v zásadě na stejném principu jako Remote Desktop (viz výše). Aplikace však nabízí základní prvky ovládání PC po Wi-Fi síti. Musíte mít ovšem nainstalovaného klienta na PC, nicméně program vás na to navede sám. V nabídce funkcí najdete ovládání audia a videa, ovládání prezentací, klávesnici, touchpad, ovládání napájení (zde ve smyslu uspání, vypnutí apod.), a nakonec možnost rotace výstupu monitoru. Podobných aplikací je několik, ale jen málokterá nabízí funkci touchpad. Přiznám se bez mučení, že se nejedná o precizní ovládání kurzoru, ale pohodlně stačí na to, abyste si v prohlížeči přepnuli na další díl seriálu, aniž byste opustili teplo postele. Program může pracovat i přes rozhraní bluetooth, nicméně pokud máte možnost použití Wi-Fi sítě, vřele bych tuto variantu doporučil z důvodu plynulejšího chodu celé soustavy. V nastavení klienta si můžete vybrat, zdali chcete chránit spojení heslem, plus nějaká další nastavení jako výběr defaultního přehrávače apod. Aplikace je zdarma s možností dotace.

ArchiDroid (Ais droid team),

ArchiDroid

je jednoduchá aplikace umožnující rozbalovat kupříkladu přílohy mailů či archivy stažené z internetu a naopak vytvářet archivy z libovolných souborů ve vašem zařízení. Podporuje rozbalování RAR, ZIP, TAR, gzip (gz), bzip2 (bz2), tar.bz2, tar.gz a 7zip * (7z) archivů, ovšem šifrované pouze ZIP a RAR. Dále podporuje dělené RAR archivy. Pokud budete archiv vytvářet, můžete vybírat z archivů ZIP, Tar, Tar.gz a Tar.bz2. Dále je možné nastavit míru komprese ve čtyřech úrovních a kódovací metody Standard nebo Aes256. Jedná se o velice dobrého pomocníka na cestách. Jde o jakousi skrytou BETA verzi, nicméně plně funkční s velkým množstvím pozitivních ohlasů. Je zde i implementace do systému a do mnoha průzkumníků. Vzhledem k tomu, že se jedná o aplikaci, která je stále ve vývoji, je zdarma.

Alarm Clock Xtreme (Angle Labs),

Xtreme

potěší všechny zarputilé spáče, kteří jsou k neprobuzení nebo chronickými "snoozovači". Tento budík vás jednoduše nenechá zaspat! Kromě běžných funkcí jako je nastavení více časů buzení a výběru dnů buzení, nabízí jednu nevšední vlastnost: tou je způsob nastavení, jak budík deaktivovat či odložit. Můžete si totiž vybrat kupříkladu z vyřešení matematických úloh (lze nastavit počet a obtížnost), zatřesení telefonem (nedoporučuji vznětlivým osobám kvůli riziku metnutí telefonu přes místnost) a nebo dle mého názoru až příliš drastické zasazení do držáku v autě. V nabídce jsou ovšem i humánní varianty, jako stisknutí tlačítka na obrazovce, zadání kódu, nebo stisknutí postranních kláves. Dále je v nabídce i jednoduchá minutka. Celkově je budík velmi hezky zpracovaný. K dostání je zdarma, nicméně je zde i placená verze, která je spíše jen dotací a nezískáte žádné extra funkce navíc.

CHMI (Kaldax),

CHMI

ocení především lidé závislí na počasí, či lépe řečeno na přehledu o oblačnosti. Tento program zobrazuje záběry z meteoradarů a také z družic. Nenajdete zde žádné ohromující grafické prostředí, aplikace je po této stránce trochu strohá, ale na oplátku dostanete textové předpovědi a aktuální situaci o počasí přímo z CHMI (CHMÚ- Český hydrometeorologický ústav), kterou (zde zdůrazňuji, že je to pouze můj subjektivní názor) považuji za jednu z nejpřesnějších, co se České Republiky týče. A perličky celé aplikace? Klementinské rekordy nejsou nic neobvyklého, nicméně informace pro piloty, výškovky v hladinách 500 a 850hPa, teplotní mapa Evropy, synoptická mapa na další den a podobné už tak běžné nejsou. Pokud jste meteorolog amatér, je pro vás tato aplikace téměř povinností. Opět je zdarma.

Doufám, že se vám dnešní ochutnávka líbila a že si třeba něco z představených aplikací i vyzkoušíte. Pokud znáte nějaké zajímavé alternativy či máte k dnešním programům zajímavé postřehy, určitě se s nimi podělte prostřednictvím komentářů. Do budoucna prozradíme, že bychom rádi v této rubrice pokračovali formou jakýchsi tematických dílů zaměřených vždy na jedno odvětví aplikací. Jistě to přidá na přehlednosti.

Tagy: 

Diskuse ke článku 6 aplikací pro Android, o kterých se vyplatí vědět

Úterý, 5 Červen 2012 - 10:10 | Jiří Molnár | Podpora RDP - jedna z věcí, která mě u Androidu...
Úterý, 5 Červen 2012 - 09:05 | HEC | Celkem již delší dobu se sháním po nějaké...
Úterý, 5 Červen 2012 - 04:43 | Tomáš Kárník | Obecně děkuji za konstruktivní kritiku, tento...
Úterý, 5 Červen 2012 - 03:40 | NemesisSK | nj, pravda je, ked to niekdo cita z mobilu, tak...
Pondělí, 4 Červen 2012 - 18:11 | al sl | Alarm Clock Xtreme jedina dobra aplikace ostatni...
Pondělí, 4 Červen 2012 - 12:19 | ica sk | Pekny clanok. Prve dva softiky urcite vyskusam.
Pondělí, 4 Červen 2012 - 10:45 | Tomáš Kárník | Samozřejmě se do příště polepšíme s QR kódy :),...
Pondělí, 4 Červen 2012 - 10:15 | Dominik Zosinčuk | JJ, také se přimlouvám za QR kód. Ulehčíte nám...
Pondělí, 4 Červen 2012 - 10:13 | Zdeněk Bočko | takoveto clanky se vzdy hodi... pridal bych ale...

Zobrazit diskusi