CDR.cz - Vybráno z IT

TP-LINKu se v ČR daří: Přenosný modem umí nabít telefon a další novinky [CeBIT]

Přední výrobce síťových řešení se pochlubil prodeji na českém trhu a představil několik nových modelů. Je libo WiFi do USB 3.0, nebo 3G modem s vysokou kapacitou baterie, která poslouží i pro nabití telefonu?

Od pondělí 10.3. probíhá v Německém Hannoveru technologický veletrh CeBIT. Naši redaktoři na akci nechybí a pilně pro vás sledují nejzajmavější novinky.

Vedle spousty stánků začínajících společností jsme zavítali i na prezentace několika předních technologických výrobců. České zastoupení společnosti TP-LINK představilo nové modely v řadách síťových řešení pro SOHO (malé firmy a domácnosti) a SMB (malé střední podniky).

TP-LINKsi navíc připravil informace o podílovém zastoupení na trhu a vývoji tržního podílu v porovnání s předchozími roky (data od analytické společnosti IDC). Díky agresivní cenové politice, kterou výrobce nasadil i u nás, a široké nabídce především v SOHO segmentu, jsou pak čísla opravdu zajímavá. Došlo i na představení několika nových zařízení, z nichž nás vedle routerů s USB 3.0 nejvíce zaujal koncept powerbanky, která díky veliké integrované baterii a 3G modemu nabízí zajímavé spojení dvoujice zařízení.

Novinky pro domácnosti a malé firmy

Protože je právě segment SOHO pro firmu klíčový, nejvíce představených produktů pocházelo z tohoto segmentu. Došlo na nové WiFi routery, širokopásmová řešení, mobilní modem na cesty i populární PowerLine adaptéry.

Extendery jako nový trhák? - TL-WA3500RE N600 Universal Dual Band Wi-Fi Range Extender

Asi každý to známe, v některé části budovy zkrátka signál WiFi není dostatečný a rozšířit jej by znamenalo nákup dalších krabiček s otravnou kabeláží. Malé krabičky do zásuvky tento problém řeší poměrně elegantním způsobem. Stačí extender připojit do zásuvky, stisknout konfigurační tlačítko a můžete směle rozšiřovat signál.

Za pár korun tak můžete pokrýt další místnost signálem a vyhnete se nákupu nového routeru. Podporováno je 2,4 i 5 GHz pásmo (rychlost pro obě 300 Mb/s) a nechybí ani ethernetový port. Cena se v zahraničí pohybuje kolem 1 500 Kč, což sice není mnoho, ale líbila by se nám ještě o trochu nižší.

M5360 - Mobilní WiFi s integrovanou PowerBankou - spousta hodin výdrže a nabitý mobil díky USB

Nedávno jsme podrobili testu přenosný WiFi 3G modem M5350. Cestovní řešení se však TP-LINK rozhodl povýšit na novou úroveň. Do těla 3G modemu ukryl powerbanku s kapacitou 5200 mAh a jedním USB 2.0 portem pro nabíjení telefonů nebo tabletů. Nechybí ani Micro SD čtečka a pro zobrazení stavu baterie a signálu poslouží integrovaný OLED displej.

Pokud se uživatel rozhodne, že powerbanku využívat nebude, poslouží integrovaný akumulátor jako zdroj energie pro modem. Ten díky tomu bude mít nadstandardně velikou výdrž. Jestliže M5350 zvládl s 2000 mAh baterií pracovat přes 6 hodin, může M5360 vydržet i něco kolem 15 hodin na jediné nabití. To nezní vůbec špatně, snad jen podpora pro rychlé LTE by byla do budoucna dobrou volbou. Cenu ani datum uvedení na trh bohužel TP-LINK neupřesnil.

Dvoupásmová WiFi do USB 3.0 - Archer T4U AC1200 Wireless Dual Band USB Adapter

Přijímač WiFi ukrytý do těla flashdisku není v portfoliu výrobce novinkou. Nový je však přechod na USB 3.0, díky čemuž není uživatel limitován propustností použitého rozhraní. Zařízení podporuje 2,4 i 5 GHz pásmo a maximální rychlosti přenosu se pohybují kolem 300 Mb/s a 900 Mb/s (5 GHz). Do stolního počítače, ke kterému nechcete tahat kabel, se jedná o zajímavé řešení.

Jak se TP-LINKu daří?

Že se čínské společnosti daří především u běžných domácích uživatelů asi není překvapením. V průběhu roku 2013 se stala největším výrobcem WLAN zařízení s 41% podílem na globálním trhu. TP-LINK je údajně pak podílově na SOHO trhu dokonce 3-4x větším hráčem, než jeho hlavní konkurenti. Mluvíme zde teď o prodaných kusech, nikoliv obratu. Prodává zkrátka "více za méně".

Hlavní podíl ze zisku společnosti generuje čínský trh, kde je v SOHO segmentu podle slov analytiků také jedničkou. 70-80 % obratu generuje právě zmíněný segment a v čem se splečnosti začíná dařit, jsou tzv. PowerLine adaptéry. Zásuvková řešení, které uživatelům pomůže vykrýt slabá místa signálem, nebo vyřeší problémy s taháním kabelů jsme vám nastínili v článku "Domácí síť bez kabelů a vrtání do zdi? Zkuste to po elektrických rozvodech! Vyzkoušeli jsme zásuvkové řešení s WiFi od TP-Link". Právě segment zásuvkových adaptérů prý v roce 2014 výrazně poroste a výrobce do něj vkládá velké naděje.

Zdroje: 

Vlastní, Tisková konference TP-LINK

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TP-LINKu se v ČR daří: Přenosný modem umí nabít telefon a další novinky [CeBIT]

Pondělí, 17 Březen 2014 - 08:54 | Jakub Rydlo | Na powerline boom jsem zvedavej. Pochybuju, ze si...
Pátek, 14 Březen 2014 - 18:10 | J D | CeBIT je velice zvláštní veletrh. Poslední den je...

Zobrazit diskusi