CDR.cz - Vybráno z IT

Trump spouští AI iniciativu, je však spíše fraškou než seriozním výzkumem

Donald Trump po dlouhé době spustil program American AI Initiative, který však čelí velké kritice ze strany odborníků a veřejnosti. Jeho zadání je obecné, neurčité a neřeší ani základní otázky. Jedná se spíše o politický projekt než vědeckou iniciativu.

I když je studená válka za námi, tak USA stále usiluje o svůj primát na úrovni vývoje nových technologií. Jedním z oborů, ve kterém chce být světovým lídrem, je oblast umělé inteligence. K tomu, aby se takový vývoj rozjel naplno, chyběla přízeň ze strany státu, kterou ostatní země svým vědcům již poskytly.

Nyní i Donald Trump spustil program státní podpory pro výzkum umělé inteligence (American AI Initiative), i když je podle odborníků i ze strany veřejnosti stále nedotažený a „šitý horkou jehlou“. Znění celého programu je dost obecné a nic neříkající. Navíc jsou zde pominuty otázky týkající se financování celého výzkumu, určitého časového vymezení a dalších základních faktorů.

Z tohoto pohledu se celý projekt jeví spíše jako provizorium, než aby zaujal místo světové špičky. Mimo financování a časových hranic se projekt ani nezabývá upoutáním a přilákáním specializovaných vědeckých týmů ze zahraničí. Ty naopak může protiimigrační postavení prezidenta USA Donalda Trumpa spíše od jakékoliv účasti odrazovat.

I když je prozatím v tomto projektu celá řada nejasností a otazníků, tak by se celý vývoj měl uskutečnit ve spolupráci administrativní části a odborníků z oboru, kteří by měly přinést podněty přímo z praxe. Podle všeho je však American AI Initiative spíše výplodem politiků než hnacím motorem technologického vývoje v USA.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Trump spouští AI iniciativu, je však spíše fraškou než seriozním výzkumem

Žádné komentáře.