CDR.cz - Vybráno z IT

17,8 mm aneb už i Sony má ultrabook

T13 Sony VAIO open
Jmenovat se bude Vaio T11 a T13. A co poskytne? V 11" a 13" variantách nabídne starší Intel Core i3-2367M SandyBridge, 4 GB RAM, 320GB HDD, volitelně 32GB SSD s Intel Smart Response a Windows 7 Home Premium SP1.

Mezi konektory najdeme 2x USB (jedno z nich ve 3.0 verzi s možností nabíjení), HDMI, D-SUB, b/g/n WiFi, Bluetooth 4.0, RJ45, SD/MMC čtečku a výstup na sluchátka. Nepovažuji zrovna za šťastné rozhodnutí umístit USB konektory vedle výstupu chlazení – externí zvuková karta i flashdisky vysokými teplotami dost trpí, zatímco nějakému kabelu od HDMI by to bylo jedno. Umístění HDMI a D-SUBu hned vedle sebe taktéž  dost zamezuje jejich simultánnímu zapojení (které by při vypnutém displeji mohla HD3000 zvládat) – výrobce mohl mezi ně dát třeba čtečku karet nebo zkrátka trochu mezeru. Alespoň, že ethernet bude při připojeném projektoru dostupný.

T13 Sony VAIO right

O displeji pak víme jen to, že 13" verze bude mít rozlišení 1366x768px (což je pro dost uživatelů nepřijatelné) a dle slov Sony i "bohaté barvy". K těm barvám jsem trochu skeptický, protože co jsem měl možnost vidět display u jednoho dražšího (tuším, že cena se pohybovala okolo 26 000 CZK) 15" modelu Vaio Y, moc bohaté barvy to nebyly, nemluvě o malých pozorovacích úhlech (barvy víceméně mizely do běla). Neházejme však flintu do žita, třeba tentokrát opravdu o "bohatost barev" nouze nebude a Sony se vytáhne. :-)

T13 Sony VAIO keyboard

Dojem z designu je velmi subjektivní záležitost; tělo je z hliníku a hořčíku, ale dle mého názoru konkurenčnímu ASUS Zenbooku sluší více - působí na mě elegantněji a tenčeji. I plastový Acer S3 nejen vypadá, ale i je tenčí. Tloušťku pod touchpadem totiž Vaio T pravděpodobně nabralo kvůli baterii - s tou by měl ultrabook vydržet při životě celých 9 hodin, což je na druhou stranu velmi pěkný čas. (S Acerem jsem vystačil jen 7 hodin.) Co musím dále pochválit je rozložení klávesnice – nepůlený levý SHIFT a oddělené kurzorové šipky beru jako plus. Naproti tomu jsem trochu rozpačitý ze dvou trnů na zadní straně, které mi přijdou nepraktické – z obrázku ani z dokumentace bohužel není poznat, jestli jsou z gumy, plastu nebo kovu, ale pravděpodobně mají fungovat jako distanční, aby nedošlo k poškrábání loga. Ovšem vkládání do batohu nebudou zrovna ulehčovat.

Cena je bohužel zatím neznámá - podle některých zdrojů se však Sony nechal slyšet, že se ji bude maximálně snažit přizpůsobit pro "consumer segment". No, nechme se překvapit.

Zdroje: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 17,8 mm aneb už i Sony má ultrabook

Žádné komentáře.