CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence od Google dokazuje nevyhnutelnou revoluci v předpovědi počasí

Zdroj: Shutterstock

Meteorologický model AI od Google DeepMind, nazvaný GraphCast, překonává tradiční metody předpovědi počasí a dokázal úspěšně konkurovat nejmodernějším systémům ECMWF. S 1000krát nižší spotřebou než současné metody, GraphCast předpověděl hurikán Lee v Novém Skotsku devět dní předem, čímž ukazuje na nevyhnutelný trend integrace umělé inteligence do předpovědi počasí.

Počasí je snad ještě více nevyzpytatelné než kurz bitcoinu. I když máme moderní technologie, tak vám nikdo s nedokáže s jistotou říci, jak bude zítra. To ale neznamená, že by nikdo na takovéto technologii nepracoval. V časopise Science se objevila studie, při které je využit meteorologický model AI od Google DeepMind s názvem GraphCast.

Tento model umělé inteligence poměrně překvapivě překonal i konvenční metody předpovědi počasí, které jsou používány pro předpověď počasí na budoucích deset dní. Je tak velice pravděpodobné, že do budoucna převezmou meteorologické modely umělé inteligence analytickou práci meteorologů.

Zdroj: Shutterstock

GraphCast dokonce uspěl i ve srovnání s těmi nejsofistikovanějšími systému, které provozuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF). Jedná se rozhodně o významný pokrok co se týče rychlosti a přesnosti výpočtu. Vývojáři GraphCast pak nechali svou umělou inteligenci testovat na datech sesbíraných za více než čtyřicet let.

Odhaduje se, že GraphCast je zhruba 1000krát levnější ve srovnání se spotřebou dosavadních metod. Jako jeden z úspěchů GraphCast je možné zmínit i předpověď hurikánu Lee v Novém Skotsku devět dní předem, což bylo tři dny před tím, než to dokázaly předpovědět tradiční mechanismy.

Samotní vývojáři Google DeepMind pak uvádí, že jejich umělá inteigence je spíše vhodný doplněk k současným technikám předpovědi počasí. Nechtějí, aby nový mechanismus nějakým způsobem nahradil stávající metody předpovědi počasí. Je jasné, že v budoucnu se ale větší integraci umělé inteligence i do této oblasti nevyhneme.

Diskuse ke článku Umělá inteligence od Google dokazuje nevyhnutelnou revoluci v předpovědi počasí

Sobota, 25 Listopad 2023 - 13:33 | DRK | Už se těším jak umělá inteligence vymyslí to 100...
Pátek, 24 Listopad 2023 - 11:49 | CyberAngel | No, není AI jako AI. Vymýšlet si umí jazykové...
Pátek, 24 Listopad 2023 - 08:50 | jk2 | Tak zjevně jí (AI) předpověď počasí jde, tak proč...
Pátek, 24 Listopad 2023 - 06:43 | Hugo Hugo | Jo, jo. Vymýšlet si umělá inteligence umí. A že...

Zobrazit diskusi