CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence odhaluje superúčinná antibiotika: Že by revoluce farmaceutiky?

Zdroj: Shutterstock

Antibiotika jsou léky, které zabíjejí nebo brání růstu bakterií. Jsou nezbytná pro léčbu mnoha infekčních onemocnění, jako jsou zápal plic, tuberkulóza nebo zánět močových cest. Bohužel některé bakterie se staly odolné vůči běžným antibiotikům a hrozí tak návrat nemocí, které byly dříve snadno léčitelné.

Vědci proto hledají nové způsoby, jak najít a vyvinout nová a účinnější antibiotika. Jedním z nich je využití umělé inteligence (AI), která dokáže analyzovat velké množství dat a najít v nich skryté vzorce a souvislosti.

Tým vědců z Massachusettského technologického institutu objevil za pomoci umělé inteligence antibiotikum, které nejenže zabírá proti řadě velice rezistentních bakterií, ale činí tak i novým způsobem. Antibiotikum se jmenuje halicin a bylo původně vyvinuto jako lék proti cukrovce. Vědci ho však zařadili do svého algoritmu, který prohledával databázi více než 100 milionů molekul a hledal ty, které by mohly být účinné proti bakteriím.

Algoritmus vybral halicin jako jednu z potenciálních kandidátů a vědci ho pak otestovali na různých kulturách bakterií. Zjistili, že halicin dokáže zabít mnoho druhů bakterií, které jsou rezistentní vůči všem známým antibiotikům, včetně tuberkulózy, E. coli nebo MRSA. Halicin působí tak, že ničí schopnost bakterií uchovávat si energii.

Zdroj: Shutterstock

Vědci také otestovali halicin na myších infikovaných akutním zánětem střev a zjistili, že dokázal úplně vyléčit infekci. Podle vědců je halicin prvním novým typem antibiotika za posledních 60 let a má velký potenciál pro klinické použití.

Umělá inteligence tak otevírá nové možnosti pro objevování nových léků a boj proti rezistentním bakteriím. Vědci v tomto výzkumu plánují pokračovat i nadále a hledat další molekuly s antibakteriálním účinkem.

Diskuse ke článku Umělá inteligence odhaluje superúčinná antibiotika: Že by revoluce farmaceutiky?

Úterý, 30 Květen 2023 - 19:38 | CyberAngel | Je to evoluce. Takže stejně jako houby vynalézají...
Pondělí, 29 Květen 2023 - 22:55 | RedMaX | Antibiotika jsou tak jako tak dočasné řešení....

Zobrazit diskusi