CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence zapojila erotiku: Aplikace DeepNude svlékne postavy na fotkách

Říká se, že u každé oblasti je jen otázkou času, než pronikne do erotických rovin. Tým estonských programátorů napsal v Pythonu aplikaci na bázi strojového učení a umělé inteligence, která dokáže dopočítat místa, která má žena zakryta oblečením. Výsledkem je tak odhalená fotografie.

Tým programátorů z Estonska se rozhodl, že si uskuteční svůj puberťácký sen. Vytvořili totiž aplikaci napsanou v Pythonu se jménem DeepNude, která dokáže díky strojovému učení odstranit šaty z jakékoliv ženy na fotografii. Aplikace DeepNude pracuje na bázi neuronové sítě pix2pix a naučila se na 10 000 fotografiích, jaké tvary má ženské tělo. Obecně je práce s umělou inteligencí a aplikacemi tohoto typu velice nebezpečná z pohledu Fake News. 

Po nějakou dobu byla aplikace ke stažení, avšak všechny pozdní zájemce musíme nyní zklamat. V těchto dnech je aplikace zablokovaná přímo ze strany vývojáře z důvodu, že by mohlo dojít ke zneužití a dehonestaci osob. Z důvodu citlivého obsahu jsme snímky a kompilace do článku nezařadili, nicméně je naleznete při troše hledání na Google, Redditu, 4Chanu i YouTube. 

"Vytvořili jsme tento projekt před pár měsíci čistě pro potěšení uživatelů. Mysleli jsme, že se dostaneme jen na pár objednávek měsíčně a udržíme je pod kontrolou. Nikdy nás nenapadlo, že se staneme virální senzací a takový provoz nezvládneme," sdělili tvůrci aplikace na svém oficiálním Twitteru.  

Na internetu koluje řada neoficiálních verzí, které však často skrývají trojské koně či ransomware. Oficiálně verze nicméně po stažení zabírala okolo 1 GB a nabízela uživateli verzi zdarma, která přidala na každou fotografii logo aplikace a vodoznak přes podstatné části těla. V prémiové placené verzi pak aplikace přidala pouze upozornění na fake. 

Podle mnoha uživatelů se ovšem nejednalo o dokonalé montáže na profesionální úrovni - i laik dokázal rozeznat fake. Do budoucna však vyvstává známá hrozba, protože jakákoliv manipulace s fakty, videi či fotografiemi, která je téměř nerozeznatelná od reality, může v konečném důsledku ovlivnit i volby prezidenta, vládních představitelů a směřování celé země. A přirozeně osobní životy nás všech. 

Diskuse ke článku Umělá inteligence zapojila erotiku: Aplikace DeepNude svlékne postavy na fotkách

Úterý, 12 Listopad 2019 - 10:41 | totojane | kdo pak jim šlápnul na krk ? že zase něco tři...
Pondělí, 1 Červenec 2019 - 14:51 | dramon | Co chci nebo nechci je irelevantní. Svět se mění...
Pondělí, 1 Červenec 2019 - 11:52 | Gaunter | Silne pochybujem že by si chcel aby sa takto...
Pondělí, 1 Červenec 2019 - 10:42 | dramon | Naopak to po osobní stránce vidím jako přínos....

Zobrazit diskusi