CDR.cz - Vybráno z IT

US NAVY plánuje pořídit 10 robotických raketonosných lodí s výtlakem 2000 tun

Americké námořnictvo chce získat během následujících pěti let celkem deset velkých robotických hladinových plavidel. Tyto hladinová plavidla budou plnit úlohu raketové podpory v námořních misích.

US NAVY se rozhodlo začít vytvářet flotilu bezosádkových hladinových dronů. Pro fiskální rok 2020 počítá s nákupem celkově dvou robotických hladinových plavidel v hodnotě 400 miliónů dolarů. V dalších čtyřech letech potom nakoupí zbylých 8 plavidel. Každý rok dvě lodě. Půjde přitom o lodě, které by mohly dosahovat délky zhruba 90 metrů a výtlaku kolem 2000 tun.

Tyto lodě budou vybaveny těmi nejmodernějšími senzory a budou moci fungovat v autonomním režimu nebo může převzít nad nimi kontrolu spojenecká loď s posádkou a koordinovat s robotickou lodí útočné manévry. Dále tyto lodě mohou vytvořit pro lodě s posádkou senzorovou síť pro detekci nepřátelských plavidel.

Video ukazující koncepci středních bezosádkových hladinových plavidel

Velikostně budou tyto lodě zhruba odpovídat korvetám, takže nepůjde o žádné raketové čluny. Tyto lodě budou bezosádkové, tudíž nemusí být na těchto lodích žádné kajuty pro posádku, sociální zařízení pro posádku, skladiště potravin atd.

V případě těchto dronů má jít o raketonosná plavidla. Loď bude rakety na zaměřené cíle odpalovat z vertikálních šachet. V úvahu připadají protilodní střely nebo střely s plochou dráhou letu k ničení pozemních cílů. O tom jestli budou mít tyto lodě i protiponorkovou a protivzdušnou výzbroj, podobně jako to mají korvety zatím není nic známo.

Desítka raketonosných lodí má spadat pod označení Large Displacement Unmanned Surface Vessels (LDUSV), tedy pod větší bezosádková robotická hladinová plavidla. Ty ještě v budoucnosti doplní kategorie středních a menších hladinových plavidel. Mezi ty střední patří např. protiponorkové bezosádkové plavidlo Sea Hunter. Nakonec ještě zbývá kategorie menších robotických hladinových plavidel, mezi které budou patřit např. robotické torpédové čluny.

Nákup raketonosných bezosádkových hladinových lodí ještě musí posvětit Kongres Spojených států.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku US NAVY plánuje pořídit 10 robotických raketonosných lodí s výtlakem 2000 tun

Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 23:04 | petr ib | Bez posádky a bez těch internetů tam nebude mít...
Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 10:37 | Pety | A to se fakt nebojí - v době, kdy světu vládnou...

Zobrazit diskusi