CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k [Úvaha] Jaká bude nahrávaná hudba v roce 2050?

Já si klidně do hlavy díru vyvrtat nechám když to bude podloženo výrazným vylepšením lidských smyslů :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že to hned tak nebude. Technici si někdy zrak nebo sluch představují jako jednoduchý řetězec: sluchový aparát - nerv - konektor do mozku :-). Bohužel to zpracování v mozku je dost komplikované a řešené na mnoha paralelních úrovních, takže se někam jen tak napojit není jen tak. To spíše protézy za poškozené ucho, to bude možná dříve, ale i to zatím jaksi není běžné.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem již příliš nakažený open-sourcem a zprávami o šmírování. Pokud bych měl v hlavě jakési zařízení, které by mi přehrávalo zvuk, tak mi vlastně dokáže vnucovat myšlenky aniž bych si to přál. Přestanu hudbu ovládat, přestanu vybírat, prostě mi bude puštěno.

Google glass je asi takovým prvním pokusem se přicucnout k mozku a nepustit - emocuc je v pravdě nejpodobnější těmto okulárům. Dnes zrovna má přítelkyně psala, že jí YT nabízí Gotta a Mandrage. Nejspíše proto, že doma poslouchá muziku i její maminka, která Oasis moc neholduje. Co chci říct? Mé přítelkyni je nabízeno něco co absolutně nechce a neposlouchá, což by nebylo tak nenormální, když to dělá každé rádio na vlnách FM. Ovšem jí to nabízí portál, kde si vybíráme sami, kde je jakýsi poddruh svobody výběru, jenž je zakamuflován za nejlepší médium multimediální doby. Udržuje nás jen ve stagnaci, nevědomí a omezenosti. Brýle Googlu, omezují vlastní myšlení a rozhodování, tedy vlastní anylitické schopnosti člověka. Viz příklad: Místo aby jsem šel tudy, tak půjdu raději cestou, kterou mi nabídly brýle. Neuvidím věci, které bych viděl na své cestě, uvidím totiž jen věci, které mi brýle ukážou (reklamy, obchody, billboardy).

Přístroj, který Vám dává zvukové informace a obrazové informace celý den, navíc ví co nás zajímá a co v životě právě řešíme, mě děsí víc než Blátotlačka z Traalu. To nejen z pohledu šmírování, ale taky umrtvování unikátnosti lidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pár komentářů:

- řetězec mikrofon - zpracování a záznam - reproduktor sice není optimální, ale zatím (není už to přes století?) se nikomu nepodařil vymyslet jiný způsob jak snímat zvukové vlny či naopak zvukovou masu rozkmitat. Jen pár mistrů tato zařízení vybrousila.

- plné 3D... nevím no, mě pro hudební zážitek stačí prosté stereo. Na koncertu mne také zajímají jen zvuky z jeviště a pokašlávání publika bych klidně oželel. :-)

- plně virtuální zvuk prosím ne. Právě člověk do hudby vnáší emoce svým charakteristickým uchopením nástroje. Syntetická hudba je občas slyšení na záchodech a ve výtazích a není to nic moc povznášejícího. Však jaký je brutální rozdíl mezi tím, když si bubeník energicky podřizuje bicí nebo je to spíchnuté na syntezátoru. O houslích ani nemluvím. Věřím, že se syntéza bude zlepšovat, ale pořád je to jen stroj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se ale na plné 3D nesmíte koukat z "dnešního" poledu, kdy neplastičnost je historický pozůstatek, že "tady" je jeviště se vším, a okolo lidé. Hudba zní jinak, když jsi uprostřed dění. Příjemné nebo vtahující může být i když je například každý nástroj jinde v prostoru, hýbe se, atd. Stejně jako obrazy i hudba si může začít hrát s prostorem, a to jí umožňuje právě počítačová technika. Audiofilové sice říkají, že hudbu jedině stereo, ale není to trochu zpátečnické?

Emoce může člověk vnést i do hudby tvořené na počítači namísto na hudebním nástroji. Tím odpadne problém s nevěrohodnou akvizicí zvuku. Jeho reprodukce je zase jiná pohádka.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zpátečnické může být ledacos. Stereo je určitě zpátečnické, protože tady bylo v 80. letech kvadro a pár vinylů doma mám. Proč to chcíplo? Protože o nákladnou technologii nebyl zájem.
Dnes je to trochu jiné, integrované zvukovky mají 8 kanálů a některé blu-ray nosiče těch 8 kanálů skutečně mají. Kolik lidí to používá naplno? Neznám. Naprostá většina má jeden stereo jack a u her, kde se více kanálů požívá nejčastěji nelze o žádné hudbě hovořit, to jsou pouze aranžované efekty.
Takže když někdo mluví o tom, co bude za 40 let, měl by si stejný úsek přehrát do minulosti. Ropa a uhlí už taky dávno neměly existovat a čtyřdobý spalovací motor v automobilu se za 130 let nezměnil, pořád je to ta samá věc pohánějící čtyři kola :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se u motoru něco nezměnilo, je to princip kruhového cyklu plynu. Vše ostatní je výrazně jiné, a tak je to s většinou věcí. Nelze zanedbat fakt, že vývoj je exponenciální, nikoliv lineární.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže bez toho 130 let starého technického řešení (nejen principu) by to nefungovalo. Komora, píst, zážeh, vačky, všechno obdobné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako repráky. :-) Cívka mrcasící se v poli permantního magnetu je tu s námi už skutečně dlouho. To všechno kolem jsou jen zlepšováky starého principu. 1861, hm to už máme 152 let

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě jsem jeden čas prostorovému zvuku propadl a... výsledek je, že jsem zpět u sterea. Prostě nejlepší zážitek z hudby mám z klasického sterea. Komunikuje to se mnou z přední polokoule, což je přirozené, stejně jako na klasickém koncertu nejdu mezi orchestr nebo rockovém na pódium za zpěvačku. Mixy pro stereo jsou také technicky nejlepší, nebo to tak alespoň vnímám. Prosotor je tam obvykle vmíchán počítačově (není to snímáno kruhem mikrofonů) přidáním echa atp. a výsledek není nic moc. Jako na poprvé to může ohromit, ale o silném posluchačském zážitku to není. Mluvím pochopitelně o hudbě. Pro film a hry se nějaký ten efekt v prostoru hodí.

Popravdě, do hudby ČISTĚ vzniklé syntézou na počítači se takové to běhání mrazu po zádech nebo že má člověk slzu na krajíčku a je pohnutý vkládá zatraceně těžko. Ne že by zajímavé skladby neexistovaly to ne, ale je to jen úzký žánr. A pokud se používají samply (jako že se používají), už je tam zase ten muzikant se svými ochylkami.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak kvalita nahravania a prehravania je to, co dnesnej hudbe chyba... konecne som pochopil, kde je chyba

dokonca aj mastering sa neustale zlepsuje (http://diit.cz/clanek/ukazka-hudebniho-masteringu-spickoveho-i-zpraseneho)

koniec ironie

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Takových vizí už bylo a ještě bude a přitom realita si jde stále svou cestou. Různé surround systémy tu máme už pěknou řádku let a stejně většina lidí poslouchá stereo. Asi to většině lidí stačí.
A hlavně všichni lidi co znám poslouchájí hudbu podle klíče líbí/nelíbí, jakási pofidérní technická brilantnost je naprosto irelevantní.
A za sebe dodávám - doufám, že se Iron Maiden vytvořených komplet na n-hlasém super hyper hi-tech syntetizátoru se nikdy nedočkám..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k nastupujícím tendencím a myšlence, že může každý vydávat hudbu elektronicky si myslím, že v roce 2050 už bude vydáváno toliko sraček, že kvalitní hudbu v tom nikdo nenajde. Něco jako Google Play obchod. A s ohledem jak lidstvo blbne, nejprodávanější budou Ovčáci čtveráci vyprděné zadkem blondýny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

no protoze vlastnim mensi hi-fi sestavu zesilovac + bedny, jsem rozhodne zastancem kvalitnich zvukovek a bezeztratovych formatu (vcetne vyssich toku jako 24-bit/96kHz), takze jsem si pred 5 let zpatky myslel, ze kvalitnejsi audio zvukovka, jako treba M-Audio FastTrack Ultra proste bude stacit, s tim ze se s tim da i neco nahravat a tak. tedy ze neni potreba utracet za neco drazsiho.
no ale neni tomu tak, potom mi kamarad technik doporucil technologii asynchronniho prenosu pres usb, ze se s tim nektery kvalitni prevodniky zacaly delat a poslechl jsem si to, rozdil brutalni, ale bylo to drahy. no jenze nedavno jsem konecne narazil na dobrej kompromis, levny ale kvalitni prevodniky od High Resolution Technologies, americky firmy. pres http://puresound.cz jsem si jich par poslechl a vybral si Music Streamer HD a je to parada. konecne dokaze muj notebook hrat srovnatelne jako napr. cd prehravac Sony XA5ES, kde jsem pri srovnavani obou zarizeni naraz pomoci prepinani na zesiku nebyl schopen poznat znatelny rozdil.
no tak to me proste dost potesilo, krabicka za desitku si to rozdava s audiofilskym cd playerem, kterej po nakejch patnacti letech je furt za 15 z druhy (nebo klidne i ctvrty) ruky, samozrejme se to nehodi pro nekoho, kdo chce za kazdou ceny prostorovej zvuk. nicmene recievery s asynchr. usb se delaj taky, akorat ceny pruderni.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.