CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Mládež a mobilní telefony: Kdy je ten pravý čas pro pořízení smartphonu vašemu dítěti? [Úvaha]

Ako kazda hracka aj mobil decku casom zovsednie. Niektore sa mozno stanu tak trochu viac zavysle, no ale popravde kto dnes nieje na niecom zavysli ... ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No tak pre takeho prvacika ci druhaka je mobil blbost. Daju sa kupit take male sikovne skoro mobili, ktore maju hlavnu funkciu poslat na dotaz polohu dietata a telefonovat vie iba na par cisel. To je sikovne pre najmensich ak sa o ne bojime.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

My jsme dětem dali Androidy v 2. a 4. třídě, když začli chodit samo ze školy a do školy a napíchli jsme si je na latitude. To bylo super dokud to fungovalo. Třeba se najde nějaká náhrada.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Veskrze souhlasím s autorem článku. Já si myslím, že problém je ve směru pokroku, kterým se společnost ubírá. Pokud bude člověk bravurně zvládat výpočetní techniku, má do budoucna pracovní a společenskou výhodu. No a člověk se nejsnadněji učí v mládí... Dále je tu problém dostupnosti. Dítě se k mobilu dostane, i bez rodičů, podobně jako se dostane k alkoholu, cigaretám či drogám. Vše záleží na základní výchově a na komunikaci s dítětem. A stejné je to s mírou využívání. Je třeba aby prostě rodiče své dítě vedli "správným směrem" (Problém je, že nikdo neví, který směr je ten správný, jen si každý myslí, že to ví... Asi přírodní pudy stále díky bohu převládají na "rozumem".).

K tomuto tématu se myslím skvěle hodí film Náhradníci jako příklad možné budoucnosti. Jen doufám, že se něco nepo.... a lidstvo nevyhyne v důsledku absolutního přerušení fyzických kontaktů a absolutní závislosti na technice. Už dnes stačí aby si slunce "uprdlo", máme tu elektrickou a elektronickou tmu. Kdyby jenom mobily, ale co byste dnes dělali, kdyby na 1/2 roku přestala fungovat el. síť? Třeba jen problém s potravinami. Letecká doprava na nule, možná tak malá vrtulová. Auta by měla elektriku zničenou, všude pěšky nebo na kole........

Závislost na mobilech a sociálních sítích je tedy to poslední, co by rodiče mělo trápit. Děti by se měli naučit alespoň základní věci, jak žít bez moderních vymožeností...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem zapomněl jednu poučku, jak (ne)vést děti...

Hlavně jim neříkejte:

"Neolizujte namrzlé zábradlí!"

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, správně se poučuje pozitivními informacemi a vysvětlením: "kdo olízne namrzlé zábradlí, tomu k zábradlí přimrzne jazyk."

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to tak je, zákaz automaticky vyvolá v děcku (ale i v dospělém, samozřejmě) představu zakazované činnosti. Takže vlastně okamžitě začne přemýšlet o porušení zákazu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dyk jo :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Why Luis C.K.s girls cant have phones with apps
http://teamcoco.com/video/louis-ck-springsteen-cell-phone
Inak je to dost vulgarny chlapik, aj jeho shows.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

autor asi nepochopil o com LuisCK hovoril.
co sa tyka telefonov: "phone = bad thing"
telefony kazia ludom empatiu
telefony su umela nahrazka socialneho kontaktu
co sa tyka vychovy:
Povedal jasne: "You say no, you cant have it", "I am not there to make them happy", "I am not raising childern, I am raising 'grown-ups to be' with tools to get through a terrible life."

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Louise jsem pochopil správně, ale přímo citovat jeho slova by asi nebylo vhodné, navíc když většinu z nich podal s humorem :) Tak jsem spíše doplnil jeho skvělé myšlenky a přidal k nim i své postřehy k tomuto tématu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, závislost dětí a mládeže na mobilech a především Facebooku mě přímo děsí. Všímám si, že tento virtuální svět doslova nadřadili tomu skutečnému a když už náhodou jednou za čas přece jen společně vyrazí někam si sednout či setkat, mluví zase o životě na FB a fotí se navzájem s tím, že si to pak dají do profilu či na zeď... Je to silnější než oni, je to velmi chytře vymyšleno téměř není úniku, protože pak to zavání izolací od okolí.
Dospělé tam zase směrují všemožné firmy pro docela důležité info, je to jako TV Nova, která za každou druhou zprávou nabídne zbytek informací na TN.cz... Akorát že to jde jen o zprávy, u FB o druhý život, sdílení svého soukromí s přáteli.
Ale celkově naše spojení s internetem spolu se závislostí na televizi žene lidstvo do záhuby, náš citový život se téměř ztratil a nemá žádnou půdu, ožijeme jen u těch všemožných placek a obklopeni elektronikou, místo přírodou.
Co bude dál???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tou izolaci od okoli nejen zavani. Muze se vam to nelibit, ale zadna spolecnost ve ktere by dite mohlo byt socialne aktivni bez internetu neni. Pokud dite izolujete od mobilu (SMS, internet, bohuzel i facebook), tak ho izolujete od okoli.

Je holt nutne naucit se s touhle technikou spravne zachazet, aby vam slouzila a ne vladla. Jenze kdyz to neumi rodice, jak to maji naucit dite?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obecně se dá říci, že jsou dnes teenageři mnohem línější než kdysi a málokterý z nich je nadšený do sportu či jiných aktivit - doporucuji filma Skola zaklad zivota, kde je mladezi vycitano, ze sportuje. Proste nikdy se nelze zavdecit vsem.
Telefon ci chytry telefon je uplne normalni zarizeni, slouzici ke komunikaci. Stejne jako nuz je vec slouzici k rezani do materialu. Jak s obojim kdo nalozi, uz je na nem. Bohuzel zklamu mnoho mravokarcu, kdyz reknu, ze mobil neni ani satan, ani zvrhla uchylka. Jen vec. A ocekavat, ze dnesni lide ze vseho nejradeji budou litat po pralese a lovit klackem mamuty je ponekud zcestne, nemyslite?
Dale doporucuji vzpomenou si, jake lotroviny delali dnesni dospeli v detskem veku. casto podstatne horsi, nez koukani do mobilu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy je ten pravý čas pro pořízení smartphonu vašemu dítěti?" ... rozhodne PRED vstupem do puberty. Je naprosto NEZBYTNE, aby jste diteti poridili smartphone a zkusili mu alespon trochu vysvetlit jak s nim zachazet dokud jakz-takz posloucha. Jakmile se dostane do puberty, tak uz jeho pouzivani mobilu nemate sanci ovlivnit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Masový rozmach mobilních telefonů mládež akorát totálně zmrvil. Nejvíc do schytala čeština, jenž byla vypatlána. Společnost je zamořena Facebookem. Termín "prvňáček" už dávno označuje neexistující entitu. Dnešní smradi z první třídy v pohodě pošlou do prdele deváťáka. No respect... Teď sedí kousek ode mě smrad, jehož smartphone je větší, než jeho hlava.
Bohužel to bylo nevyhnutelné. Předtím přišel Facebook, a začali jsme vídat "duck face" a podobné mozkové errory. Ještě před tím vlastně přišly počítače jako takové, a všechno se posralo, když k nim začali pouštět prvňáky, až školkou povinné. Jak asi bude vypadat populace za takových 100 let, bude-li ještě existovat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten nedostatek respektu ale nezpusobiliy smartphony. Kdyz poslal driv prvak do zadele devataka, tak dostal pesti nebo ho rovnou zmlatili. Dneska do sebe jen strci a uz to resi psychologove, televize, antikonfliktni tymi a policie. Driv by si zadne dite nedovolilo jit stezovat ze od nekoho dostalo facku, protoze k tomu byl obvykle nejaky duvod. Ve finale to vypada tak, ze mame nesamosttane deticky nerespektujici zadnou autoritu a pri sebemensim naznaku nejakeho trestu zacnou jecet jaka se jim deje krivda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se brzo vyresi, bud EMP nebo Slunecni vitr patricne intenzity, driv nebo pozdeji k tomu dojde a pak budem vsichni radi, ze jsem nezapomneli beznou verbalni komunikaci :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy je ten pravý čas pro pořízení smartphonu vašemu dítěti?"
Rozhodně těsně před tím než začne výrazně pociťovat jeho nepřítomnost. Ne dřív ne později. Bohužel věk kdy dítě bez mobilu "vypadává z kolektivu" se neustále snižuje....
Facebook bych nejraději pro děti zablokovl úplně, ta potřeba zveřejňovat o sobě soukromé až intimní informace je děsná.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To byste FB musel zablokovat i pro cast dospelych, ti jsou toho schopni taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc blokovat? Svepravny clovek musi nest nasledky svych cinu, at jsou jakekekoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.