CDR.cz - Vybráno z IT

V Londýně vyroste nový mrakodrap s bezplatnou vyhlídkou

nepřehlédněte
London Tallest Building Top
Historické centrum britské metropole ožije novou atrakcí. Stavba 1 Undershaft se má stát nejvyšší budovou londýnské městské části City of London.

V hlavním městě Velké Británie se má postavit nová kancelářská budova s rekordní výškou, jejíž jméno zní 1 Undershaft. Podle odhalených plánů se bude nová nejvyšší londýnská věž nacházet v centru Londýna v historické finanční čtvrti hned vedle nejvyšší londýnské stavby Shard z roku 2013, kde se stane nepřehlédnutelnou dominantou města.

Projekt zpracovalo londýnské architektonické studio Eric Parry Architects. O výstavbu třiasedmdesátipatrové budovy se má postarat společnost Aroland Holdings se sídlem v Singapuru. Developerská společnost uvádí, že nový mrakodrap dosáhne stejné výšky jako Shard, tedy 309,6 metru. Ve skutečnosti však bude stavba 1 Undershaft o několik metrů nižší, neboť základy budou umístěny ve vyšší nadmořské výšce.

London Tallest Building Cluster

Shard tedy nejspíše stále zůstane nejvyšším mrakodrapem v Londýně i v Evropské unii, nicméně 1 Undershaft se zapíše do dějin jako nejvyšší budova v ústřední části City of London, čímž překoná starší stavby, jako jsou Cheesegrater na ulici 122 Leadenhall Street s výškou 224 metrů nebo okurková budova Gherkin na ulici 30 St Mary Axe dosahující výšky 180 metrů.

London Tallest Building Base

Co se týče designu, mrakodrap 1 Undershaft byl navržen s klasickým pravoúhlým půdorysem, aby poskytl co nejvíce kvalitních kancelářských prostor, kterých je v centru města nedostatek. A několik neobvyklých prvků se však přece jen najde. První patro kancelářského zázemí bude umístěno v deseti metrech nad úrovní chodníku, takže ve spodních patrech vznikne průchozí veřejné prostranství. V nejvyšších podlažích se má nacházet restaurace a vyhlídková terasa s volným přístupem pro veřejnost.

Buildings In London

Porovnání Shard s budovou 1 Undershaft

"1 Undershaft představuje to nejlepší z britské architektury na prominentním místě v centru Londýna. Bude to první nejvyšší budova s veřejným náměstím ve spodní části a s bezplatnou volně přístupnou galerií na jejím vrcholu," řekl architekt Eric Parry, zakladatel Eric Parry Architects. Datum dokončení výstavby ještě není známo, projekt by měl být s největší pravděpodobností dokončen nejdříve v roce 2020.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V Londýně vyroste nový mrakodrap s bezplatnou vyhlídkou

Žádné komentáře.