CDR.cz - Vybráno z IT

Vojenská výstroj budoucnosti: Helma s rozšířenou realitou a hi-tech vesta

Bae Vojak Budoucnosti
Společnost BAE Systems vyvíjí pro britskou armádu hi-tech balistickou výstroj, která se skládá z helmy vybavené rozšířenou realitou a z vesty s elektricky vodivými nitěmi. V celkové koncepci nechybí ani bezdrátové nabíjení.

Novému balistickému setu vévodí vesta Spine. Tato vesta poskytuje balistickou ochranu a zároveň je i vybavena e-textilem a hlavní řídící jednotkou pro distribuci energie a dat. Ve vestě je pak zabudováno celkem 8 konektorů, do kterých může voják zapojit různá zařízení. Namátkou svou helmu s rozšířenou realitou, kameru, svítilnu nebo vysílačku. Tyto zařízení jsou pak napájeny z hlavního zásobníku energie (velké Li-Ion baterie). Samotnou hlavní baterii pak voják jednoduše dobije pomocí bezdrátového nabíjení. Kapacitu hlavní baterie a informace o právě využitých konektorech pak může sledovat na svém smartphonu.

Balisticka Vesta Spine

U balistické helmy Q-Warrior zužitkovala BAE Systems své zkušenosti s vývojem přilby pro F-35. Náhlavní set tak tvoří kevlarová helma, průhledový displej, datové připojení a elektro-optické senzory. Na průhledovém displeji se pak budou vojákovi zobrazovat různá data z bojiště, jako jsou informace o vlastních nebo nepřátelských jednotkách a různé důležité virtuální značky, které budou označovat vojákovi důležitá místa a cíle vztahující se k aktuální misi. Přilba bude vybavena i kamerou pro noční vidění.

 

Už teď je jasné, že takový hi-tech balistický set nebude nic levného. Otázkou zůstává, kolik vojáků může být touto výstrojí nakonec vybaveno. Zpočátku ji nejspíš budou vybaveni jen velitelé čet, nebo se stane výsadou speciálních jednotek. Je to tedy podobná situace jako s exoskeletony, u nichž se v blízké budoucnosti počítá s nasazením jen u omezeného počtu vojáků.

Technologie zahrnuté v přilbě Q-Warrior a vestě Spine by mohla v blízké budoucnosti využít nejenom armáda, ale i hasiči, pracovníci záchranné služby nebo policie.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vojenská výstroj budoucnosti: Helma s rozšířenou realitou a hi-tech vesta

Pondělí, 30 Březen 2015 - 14:06 | super master | dokud neni vyresena tepelna stopa celeho vojaka,...
Středa, 25 Březen 2015 - 17:30 | HKMaly | Kolik vojaku bude mit tuto vystroj? Nevyhnutelne...
Středa, 25 Březen 2015 - 13:14 | ica sk | Ako nájdete vojaka v tejto výbave? Zoberiete...
Středa, 25 Březen 2015 - 10:25 | Libor Míšek | Už jsem se těšil jak po zásahu začne jedna z...

Zobrazit diskusi