CDR.cz - Vybráno z IT

Vyberte jeden ze tří návrhů nového skafandru pro účely NASA

nepřehlédněte
NASA spustila veřejné hlasování, v němž můžete rozhodnout, který vzhled kombinézy se vám líbí nejvíce. Vítězný návrh bude vyroben, ale módní etudy ve vesmíru se bohužel nedočkáme.

Vládní agentura NASA v roce 2012 odhalila nový typ vesmírného obleku s pojmenováním Z-1, který jakoby z oka vypadl návrhu kombinézy pohádkové postavičky Buzze Rakeťáka z filmu Toy Story: Příběh hraček. Nyní přichází hned se třemi upgradovanými modely Z-2 a je pouze na nás, abychom vybrali jeden, v němž se budou astronauti pohybovat ve cvičném vesmíru na Zemi.

Vesmírný oblek Z-1

Z-2 je vylepšený model vesmírné kombinézy Z-1. Jakmile se dostane z návrhu do reálné podoby, má pokořit hned několik prvenství:

  • Mobilita obleku bude poprvé testována v úplném vakuu.
  • Poprvé bude použit 3D skener k naskenování postavy a 3D tiskárna k vytisknutí některých vnitřních částí, aby se každému astronautovi upravil oblek přesně na míru, čímž se rovněž zvýší pohodlí při nošení.
  • Zvýší se odolnost obleku proti nárazu přidáním kompozitního materiálu v horní a dolní části trupu.

Nové modely kombinéz: Biomimicry, Technology a Trends in Society

NASA vytvořila celkem tři různé varianty obleku Z-2: Biomimicry, Technology a Trends in Society. Model Biomimicry se nechal inspirovat světovými oceány. Návrh vychází ze vzhledu živočichů, které najdeme v hloubkách oceánů, jako jsou ryby a plazi. Barevně jsou zvýrazněny ruce, nohy a boky. Přední a zadní část trupu je doplněna o bílý elektroluminiscenční drát Luminex, který je viditelný při horších světelných podmínkách. Druhý návrh Technology je podobný starším skafandrům, avšak je doplněn také o prvky nové. Díky liniím z modrého elektroluminiscenčního drátu a plošek emitujících světlo je jedinec na první pohled rozeznatelný od ostatních i za denního světla. Poslední návrh Trends in Society vychází z představy, jak může vypadat oblečení v nedaleké budoucnosti. Světlé barevné schéma napodobuje vzhled sportovního oblečení. V tomto návrhu vítězí kontrast světlých a tmavých částí oddělených žlutým elektroluminiscenčním drátem.

Vzhled kombinéz ve tmě

Výběr finálního vzhledu nového obleku nechá NASA na veřejnosti. Ze tří kandidátů můžete vybírat na této stránce až do 15. dubna 2014. Vítězný návrh bude vyhlášen 30. dubna. Nemyslete si však, že vesmír zasáhne módní oblečení. Finální skafandr moderního vzhledu bude sloužit agentuře pouze k testovacím účelům na planetě Zemi.

Na obrázku výše si můžete prohlédnout průběžný koláč představující procentuální zastoupení fanoušků všech tří návrhů. Dala jsem hlas návrhu Technology, ale jen proto, že díky modrému výraznému prvku viditelnému i za denního světla vypadá nejfuturističtěji. Věřím, že kdyby podobný prvek měl také model Trends in Society, který je dle mého názoru lépe designově řešený, umístil by se na první příčce on. Sami můžete porovnat rozsah svítivých prvků všech tří skafandrů za dne a v noci. Který byste zvolili vy?

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyberte jeden ze tří návrhů nového skafandru pro účely NASA

Pátek, 28 Březen 2014 - 10:00 | randomofamber | A jak byste pak poznal skafandr pro záchranáře od...
Pátek, 28 Březen 2014 - 09:08 | David Foltyn | kazdy z tech 3 designu je hruza ... to se nemuzou...
Čtvrtek, 27 Březen 2014 - 10:49 | Asuan | tak jsem vybral "Trends in Society" a...

Zobrazit diskusi