CDR.cz - Vybráno z IT

Waymo představuje šestou generaci autonomního systému s inovacemi v bezpečnosti

Zdroj: Shuttestock

Společnost Waymo, vlastněná technologickým gigantem Alphabet, odhalila svou nejnovější verzi autonomního systému Waymo Driver. Tato šestá generace, integrovaná do elektrických vozidel Geely Zeekr, přináší výrazná vylepšení v oblasti senzorové technologie a výkonu, aniž by ohrozila bezpečnost.

Snížení počtu senzorů bez kompromisů v bezpečnosti

Jedním z hlavních vylepšení šesté generace je snížení počtu kamer z 29 na 13 a senzorů LiDAR z pěti na čtyři. Toto snížení bylo možné díky vylepšenému designu a integraci senzorů, které nyní disponují překrývajícími se zornými poli a redundantními systémy zaměřenými na bezpečnost. Tento přístup umožňuje lepší výkon ve všech povětrnostních podmínkách, což je klíčové pro autonomní vozidla, která musí být schopna bezpečně fungovat za různých podmínek, od jasného slunečního světla až po mlhu, déšť či sníh.

Modulární design pro lepší přizpůsobivost

Nový systém také přináší modulární design, který umožňuje výměnu různých snímacích komponent podle specifických potřeb každého provozního prostředí. Například v chladnějších oblastech může systém využívat přísnější čištění senzorů, které zahrnuje stěrače schopné odstranit většinu nečistot a vlhkosti. Tato schopnost přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám je klíčová pro rozšíření působnosti Waymo do nových oblastí s odlišným počasím a terénem.

Zdroj: Shutterstock

Výkon ve dne i v noci

Dalším významným vylepšením je schopnost nového systému rozšířit své zorné pole až na 500 metrů, a to nejen za dne, ale i v noci a za různých povětrnostních podmínek. To zvyšuje bezpečnost a efektivitu autonomního řízení, což je důležité zejména ve městech s hustým provozem a různorodými povětrnostními podmínkami.

Testování a budoucnost

Společnost Waymo již testovala svou novou generaci v různých městech, včetně Detroitu, Buffala a New Yorku, což jsou oblasti známé pro své náročné klimatické podmínky. To je v kontrastu s aktuálně schválenými městy, jako jsou San Francisco, Los Angeles, Phoenix a Austin, která se nacházejí v relativně čistém a suchém podnebí. Díky těmto testům a neustálému zlepšování systému se očekává, že nová generace autonomních vozidel Waymo bude připravena pro spotřebitele mnohem rychleji než předchozí modely.

Významný krok vpřed v autonomní dopravě

Waymo se neustále snaží vylepšovat svůj autonomní systém, aby poskytoval bezpečnější a spolehlivější zážitek z jízdy. S tisíci kilometry skutečných řidičských zkušeností a miliony kilometrů nasimulovaných dat se nová generace autonomních vozidel Waymo jeví jako významný krok vpřed v oblasti autonomní dopravy. Společnost očekává, že její nový systém bude schopen rychlejšího nasazení na trhu díky poučení ze zkušeností s předchozími generacemi a efektivnějšímu využití dostupných technologií.

Společnost tak nadále upevňuje svou pozici lídra v oblasti autonomní mobility, a to nejen díky technologickým inovacím, ale i díky důrazu na bezpečnost a uživatelský komfort. S novou generací autonomních vozidel se otevírá cesta k širšímu nasazení autonomní dopravy v městských aglomeracích i mimo ně, což může mít v budoucnu významný dopad na způsob, jakým se lidé pohybují a využívají dopravní služby.

Diskuse ke článku Waymo představuje šestou generaci autonomního systému s inovacemi v bezpečnosti

Žádné komentáře.