CDR.cz - Vybráno z IT

WhatsApp zjednodušuje přihlašování pro Android pomocí speciálních klíčů

Zdroj: Shutterstock

Z důvodu bezpečnosti musí celá řada aplikací a platforem přejít na tzv. dvoufaktorové ověřování, což mnoha uživatelům vadí. WhatsApp se nyní rozhodl právě z tohoto důvodu zavést tzv. přístupové klíče pro uživatele Androidu.

Bezpečnost je velice důležitá a ze všech stran slýcháme, že je spousta hackerů, kteří chtějí nějakým způsobem zneužít či získat naše citlivé údaje. To je i důvod, proč všechny aplikace a platformy nyní požadují tzv. dvoufázové ověření. Právě toto ověřování může některé uživatele až obtěžovat.

Právě proto se snažili vývojáři WhatsAppu zjednodušit celou problematiku a udělat přihlašování pro uživatele přívětivější. Teda novinka se týká prozatím jen uživatelů na zařízeních s operačním systémem Android. Společnost Meta, která vlastní WhatsApp, totiž zařídila a spustila podporu přístupovýc klíčů pro Android, což v praxi znamená, že uživatelé nemusí používat OTP z dvoufázového ověřování.

Zdroj: Shutterstock

Technologie tzv. přístupových klíčů je pak relativně nová a je navržená tak, že by měla být odolná vůči nejrůznějším phishingovým útokům či úniku hesel. Tyto přístupové klíče jsou pak složeny z jednoho veřejného klíče a jednoho soukromého klíče, které jsou uchovávány v zařízení uživatele.

WhatsApp ale není jediný, protože podobnou podporu spustil třeba PayPal již v březnu a populární sociální síť TikTok již v červenci. Tímto krokem WhatsApp posílil svoji pozici na trhu a ukázal, že bezpečnost a pohodlí uživatelů jsou pro něj prioritou.

Vzhledem k tomu, že kybernetické hrozby neustále rostou, můžeme očekávat, že další společnosti půjdou podobnou cestou a budou zavádět pokročilá bezpečnostní opatření pro ochranu účtů svých uživatelů. Tato změna v digitálním světě nás tedy může těšit, protože přináší naději na bezpečnější a pohodlnější online zážitky pro nás všechny.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku WhatsApp zjednodušuje přihlašování pro Android pomocí speciálních klíčů

Žádné komentáře.