CDR.cz - Vybráno z IT

Windows 10 si pohrává s funkcí Alt+Tabu a seskupováním panelů aplikací

Společnost Microsoft se rozhodla doplnit funkcionalitu používané klávesové zkratky Alt+Tab, zavede Sety a ráda by převedla co nejvíce aplikací do režimu panelů a karet, mezi kterými by se dalo snadněji přepínat.

Nový build pro Windows 10 s označením Windows 10 Insider Preview build 17639 (Redstone 5). přinese řadu novinek, z nichž ta nejzajímavější se dotkne změní způsob seskupování programů a upravené funkcionalitě klávesové zkratky Alt+Tab. 

Funkce Set by měla umožnit seskupit karty webových stránek, dokumenty, soubory a aplikace do jediné lišty. Chování setů bude volitelné a nastavitelné v ovládacích panelech přes  Nastavení > Multitasking > Sets. V praxi by jediný set mohl držet například pracovní aplikace, druhý set by mohl držet všechny pootevírané složky v Průzkumníku souborů a podobně. Průzkumník souborů by se také měl dočkat i integrace funkcí CTRL+T a CTRL+N


Změna se dotkne i funkce Alt+Tab, která nově bude přepínat mezi nejen mezi aplikacemi, ale rovnou mezi všemi panely. Na uživateli pak bude, zda upřednostňuje přepínání mezi všemi panely napříč sety, nebo jen mezi konkrétními sety. Z hlediska dalších aplikací může být potíží nutná kompatibilita s internetovým prohlížečem Microsoft Edge. 


Dále Microsoft plánuje integraci časové osy a propojení Windows 10 s operačními systémy Android a iOS. Chtějí, aby uživatel měl přehled v čase kdy, kde a co dělal a mohl se ke všemu vrátit pohodlně zpět. Jediným kliknutím se tedy obnoví stránku, kterou právě navštívil na mobilním telefonu, nebo rozpracovaný dokument. Jedná se však stále o testovací verzi, a není zcela jasné, zda se veškeré plánované novinky skutečně objeví v pevné verzi. 

Pokud si chcete vyzkoušet tyto novinky již nyní, můžete se přihlásit jako Office Insider.

Tagy: 

Diskuse ke článku Windows 10 si pohrává s funkcí Alt+Tabu a seskupováním panelů aplikací

Žádné komentáře.