CDR.cz - Vybráno z IT

Závody dronů jsou F1 budoucnosti! V Dubaji se konaly závody jako ze Star Wars

Dubai Dron
Létající model s kamerou, FPV headset pro pilota a jde se na věc. Moderní trať v Dubaji hostila mistrovství v létání s drony a bylo na co koukat. Překvapení se odehrálo i na stupni vítězů, kdy 15letý závodní vyhrál více než 6 milionů korun.

Závody létajících modelů nejsou ničím novým. Soutěží se s RC modely aut i letadel a v tomto odvětví se točí nemalé peníze. Díky vzrůstající popularitě dronů v minulých letech proběhly první závody a nyní už dokonce proběhlo mistrovství na profesionální trati postavené přímo pro závody modelů.

6 000 000 Kč si odnesl 15letý závodník

Piloti z celého světa se sjeli na World Drone Prix do Dubaje, aby poměřili své síly. 15letý Luke Bannister z týmu Tornado X-Blades Banni-UK na venkovní trati exceloval a vyhrál hlavní cenu v podobě 250 000 dolarů. Domácí tým Dronetek tak odsunul až na druhou příčku.

A jak podobné závody probíhají? Závodníci ovládají své modely ze stanoviště, přičemž mají na hlavě nasazené tzv. FPV headsety. Ty přenáší obraz z kamery na létajícím modelu přímo k pilotovi. Ten musí proletět trať včetně kontrolních stanovišť v co nejrychlejším čase. Zkrátka "běžné" závody, snad jen trať vypadá více futuristicky.

Mistrovství se zúčastnilo 150 týmů z celého světa. Odměna byla lákavá - celkem se soutěžilo o 1 000 000 dolarů. Sport se už zalíbil investorům, jako jsou někteří majitelé týmů z NFL. V tuto chvíli se organizátoři ještě perou s přenosem obrazu směrem k divákům. Až vše vyladí, budou zajímavou variantou VR headsety, ale podle zkušeností organizátorů je mnohým divákům z prudkých pohybů nevolno. Na druhou stranu je člověk přímo v místě dění se vším všudy.

Ohromující trať a rychlé drony

Drone Prix bylo vysíláno přes internet, přičemž na výběr bylo několik kamer, mezi jejichž pohledy bylo možné přepínat. Ohromující byla hlavně nasvícená, futuristicky vypadající trať, kterou živě sledovaly 2 000 diváků. Jak skvěle podobné závody mohou vypadat, se můžete přesvědčit na videu výše.

Dron Dubai

Závody dronů se konají po celém světě, ale málokde mají zatím podobu jako poslední Drone Prix. Jedny z těch lokálních proběhly minulý rok v červnu v Praze.

Porovnáváme: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Závody dronů jsou F1 budoucnosti! V Dubaji se konaly závody jako ze Star Wars

Pondělí, 14 Březen 2016 - 19:54 | Gath G | To bude výborný polygon pro výcvik nových...
Pondělí, 14 Březen 2016 - 16:10 | HKMaly | ... a na to jak vzdalene budoucnosti se staci...
Pondělí, 14 Březen 2016 - 15:37 | richie r | brr .. sledovat to chvilu po obede nebol dobry...

Zobrazit diskusi