CDR.cz - Vybráno z IT

Záhada galaxie M87: Obří paprsek černé díry způsobuje hvězdné výbuchy

Zdroj: Shuttestock

Astronomové zkoumají jeden z největších fenoménů vesmíru, který nám přináší zcela nová zjištění o supermasivních černých dírách. V centru galaxie M87, vzdálené přibližně 53 milionů světelných let, se nachází černá díra, která chrlí do vesmíru paprsek extrémně zahřátého plynu dlouhý téměř 3000 světelných let.

Záhadný jev v srdci galaxie

Galaxie M87 je skutečný vesmírný gigant. Obsahuje biliony hvězd, což je výrazně více než naše Mléčná dráha, která jich má "pouze" stovky miliard. Samotná černá díra v jejím středu má hmotnost odpovídající 5,4 miliardám Sluncí. Nové snímky z Hubbleova teleskopu zachycují tento gigantický paprsek energie, který by mohl spustit celou řadu kosmických událostí, včetně erupcí hvězd zvaných novy.

Co se děje kolem černé díry?

Černé díry samy o sobě nevydávají žádné světlo. Avšak materiál, který kolem nich rotuje vysokou rychlostí, vytváří zářivý "akreční disk", jenž vyzařuje světlo. V některých případech se část tohoto materiálu namísto pádu do černé díry odkloní do opačných směrů ve formě dvou paprsků. Takový je i případ černé díry v M87, kde paprsek dosahuje délky tisíců světelných let a ovlivňuje hvězdné systémy, které se nacházejí v jeho blízkosti.

Záhadné novy v blízkosti paprsku

Podle vědců, kteří tento jev studují, dochází v okolí paprsku k nárůstu hvězdných explozí zvaných novy. Tyto erupce nastávají v systémech, kde stará hvězda ztrácí svou hmotu ve prospěch bílého trpaslíka – pozůstatku hvězdy podobné našemu Slunci. Jakmile se na povrchu bílého trpaslíka nahromadí dostatek materiálu, dochází k obrovské explozi, která uvolní energii v podobě novy.

A co je zajímavé, v blízkosti paprsku v M87 se novy vyskytují dvakrát častěji než ve zbytku galaxie. Výzkumník Alec Lessing ze Stanfordské univerzity, který vedl tým vědců, se domnívá, že paprsek může způsobovat, že hvězdné systémy v jeho okolí častěji vybuchují. Je možné, že paprsek doslova "odhrne" vodík na bílých trpaslících, což urychlí proces jejich výbuchu.

Co víme a co nevíme

Ačkoli vědci tuto oblast vesmíru pečlivě sledují, mnoho zůstává záhadou. "Něco nám stále chybí v našem porozumění tomu, jak paprsky černých děr interagují se svým okolím," uvedl Lessing. Je možné, že paprsek nějakým způsobem ovlivňuje proudění materiálu v hvězdných systémech, nebo že přispívá k neznámému mechanismu, který zvyšuje pravděpodobnost výbuchu nov.

Zdroj: YouTube

Další pozorování bude nutné k tomu, abychom lépe pochopili tento fascinující vesmírný jev. Každopádně je jasné, že černé díry a jejich paprsky hrají důležitou roli v dynamice galaxií, které ovlivňují mnohem více, než jsme si kdy mysleli.

Co nás čeká dál?

Astronomové budou nadále sledovat tuto oblast galaxie M87 a pátrat po odpovědích na otázky, které tento jedinečný fenomén vyvolává. Prozatím můžeme pouze spekulovat o tom, jak přesně paprsek černé díry ovlivňuje své okolí. Jisté však je, že každý nový snímek a každé nové pozorování nás přibližuje k odhalení tajemství vesmíru, který nás stále nepřestává udivovat svou rozmanitostí a neuvěřitelnými jevy.

Diskuse ke článku Záhada galaxie M87: Obří paprsek černé díry způsobuje hvězdné výbuchy

Žádné komentáře.