CDR.cz - Vybráno z IT

10 nejúspěšnějších těžařů Monera přes Coinhive získá měsíčně 5,5 milionu Kč

Výzkum z Aachen University prokázal, že 85 % všech příjmů z těžby Monera přes Coinhive končí u deseti nejúspěšnějších těžařů. Ty si pak mezi sebe rozdělují zisk ve výši více než 5,5 milionu Kč.

Coinhive je v podstatě kousek JavaScriptu, který je umístěn na různých webových stránkách. Pokud uživatel navštíví webovou stránku s vloženým kódem, ať už je tam kód vložený dobrovolně či nikoliv, započne proces těžby kryptoměny Monero na jeho počítači. Nyní se navíc zjistilo, že drtivou většinu trhu ovládá pouhých 10 subjektů. Ty pak inkasují většinu příjmů z těžby.

Coinhive si můžete umístit na svůj web i vy. Každý návštěvník vám pak bude vydělávat peníze těžbou Monera. Coinhive požaduje pouze provizi 30 % ze zisku. Správně by mělo být na stránkách upozornění, že zde dochází k těžbě, ale nastávají i situace, kdy se tak děje, aniž by majitel webu jakkoliv upozornil na těžbu a nebo v jiném případě mohou tento skript na web umístit i hackeři.

Důkazem toho je, že naprostá většina příjmů z Coinhive patří právě hackerům. Podle posledních poznatků patří třetina výdělků majiteli nejúspěšnějšího tokenu (jedná se prakticky o ID, pod kterým je skript evidován a na který jsou také připisovány všechny příjmy). Příjmy z Coinhive pak tvoří 1,18 % z celkových příjmů Monera.

Když sečteme příjmy deseti nejúspěšnějších tokenů, dostaneme 85 % všech příjmů z Coinhive. V přepočtu se jedná o zhruba 250 000 dolarů měsíčně (což je více než 5,5 milionu korun).

Celý tento výzkum pak vzešel z RWTH Aachen University, kde byly odbornými pracovníky zkoumány miliony nejvíce navštěvovaných webových stránek s doménou .org. Analýze byl podroben i zdrojový kód, kde bylo cílem nalezení skriptu Coinhive. Při nalezení nějakého takového skriptu pak zaznamenali identifikátor konkrétního majitele daného skriptu. Tím mohla vzniknout výše zmíněná statistika. Skript byl objeven na pouhých 0,08% webových stránek.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 10 nejúspěšnějších těžařů Monera přes Coinhive získá měsíčně 5,5 milionu Kč

Žádné komentáře.