CDR.cz - Vybráno z IT

5G mobilní sítě využijí frekvenční příděly ze spektra 28 až 71 GHz

nepřehlédněte
5 G Site
Mobilní sítě 5. generace nabídnou 10Gbit internet a i když si zatím na taková rychlá data ještě hezkých pár let počkáme, tak inženýři nelení a už vybírají pro tyto mobilní sítě frekvenční příděly. O tom, že půjde o velkou šířku pásma, není pochyb.

Na jedné straně tady máme LTE, které je označováno jako technologie 3,9G, a pak plnohodnotné sítě 4G LTE-Advanced. Sítě LTE Advanced by měly zrychlit mobilní internet až na rychlost kolem 1 Gbit/s, což bude úctyhodné v tom, že tak rychlý internet nemá ani leckdo doma ve městě v rámci kabelového připojení. Výzkumníci už pracují i na modernějších technologiích, které by měly mobilní data ještě výrazněji zrychlit. Jedná se o 5G mobilní sítě, u kterých se počítá s velmi vysokými frekvencemi (frekvenční příděly v rámci spektra 28 až 71 GHz, přičemž nejzajímavější co do šířky pásma je 57 - 64 GHz a 64 - 71 GHz, tedy 2x7 GHz). Mobilní internet by na těchto sítích svištěl rychlostí 10 Gbit/s (odhadem buňka s průměrem 500 m), přičemž na okraji buňky by dosahoval přibližně 1 Gbit/s. Protože se ale jedná o milimetrové vlny, tak by musela být zaručena přímá viditelnost vysílač - přijímač. Mobilní přijímače by pak měly smart antény využívající dynamického beamformingu. Pro signál uvnitř budov bude zapotřebí vnitřních antén. Sítě 5G budou mít o hodně nižší latence než je tomu dnes u LTE sítí.

Pro pokrytí větší plochy, mimo městské části, se pak uvažuje o nižších frekvencích. V tomto případě by 5G mobilní sítě poskytovaly rychlost 1 Gbit a na okrajích buňky přibližně 100 Mbit. Nejzajímavější jsou pro operátory frekvence pod 1 GHz. Ty už jsou ale bohužel obsazeny.

Frekvenční příděly pro 5G pod 1 GHz. Muselo by se sáhnout na frekvence digitální TV (DVB-T) a začít vypínat 2G GSM sítě

Nejlukrativnější co do pokrytí největšího území se tak jeví frekvence pod 1 GHz. Tedy přesněji řečeno UHF pásmo, kde operuje digitální televize DVB-T (frekvence 470 až 865 MHz, vlastně dnes už toto neplatí, po 1. digitální dividendě se pásmo smrsklo na 470 až 790 MHz) a 2G GSM mobilní sítě (frekvence 890 až 960 MHz).

Co se týče digitálního pozemního vysílání, tak po 1. digitální dividendě si mobilní sítě LTE přivlastnily frekvence 790 až 865 MHz, respektive spektrum 2x30 MHz (6 FDD kanálů o šířce 5 MHz), pozemní digitální TV tak přišla o kanály 61 až 69. Mezitím byla už připravena druhá digitální dividenda, která připraví pozemní digitální TV o další kanály, a to 49 až 60, frekvenční spektrum pro TV vysílání se tak smrskne na 470 až 694 MHz. Ta by měla platit od roku 2018.

Lze předpokládat, že dále bude vyvíjen tlak na UHF TV pásmo, aby bylo dále využíváno na přístup k internetu místo k TV vysílání. V příštích desetiletích by tak z UHF pásma mohla digitální TV úplně zmizet a lidé by ke sledování TV stanic využili buď digitální satelitní vysílání, které je dnes dostupné po celém území ČR nebo ve městech pak služeb kabelových sítí. Otázka je jestli je tomu dobře nebo špatně. Klasické TV vysílání tak jak ho známe nejspíš v následujících desetiletích tak jako tak zanikne a současné TV stanice se transformují do poskytování služeb typu stále na popularitě stoupajícímu Netflixu. U mladých lidí jednoznačně vede internet oproti konzumování klasického TV vysílání.

Mobilní sítě druhé generace už jsou tady s námi pěkně dlouhou dobu, ve světě se pomalu diskutuje o tom, že je načase tyto sítě pomalu vypínat a uvolňovat tak cestu pro moderní technologie. Některé společnosti už mají naplánováno, že kompletně své 2G sítě vypnou. Vypínání by mělo začít od roku 2017. Co se týče ČR, tak tady bude situace trochu složitější a místo 2G GSM sítí se budou v prvé řadě vypínat 3G UMTS sítě. Například T-Mobile už oznámil, že svou 3G mobilní síť kompletně vypne za 5 let. Uvidíme tedy, jestli mezi lety 2020 až 2030 bude alespoň stanoven termín vypnutí 2G GSM sítí v České republice. Prvořadým předpokladem bude to, že většina populace bude vybavena mobilem podporujícím LTE.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 5G mobilní sítě využijí frekvenční příděly ze spektra 28 až 71 GHz

Pondělí, 23 Listopad 2015 - 21:57 | Fotobob | Tato funkce veřejnoprávní TV je úžasná, ale jaski...
Pondělí, 23 Listopad 2015 - 19:20 | Janadruhou | A to jste tak naivní, že těmhle kecům operátrů...
Pondělí, 23 Listopad 2015 - 18:29 | HKMaly | Krome toho neexistuje SW ktery by byl schopny...
Pondělí, 23 Listopad 2015 - 18:27 | HKMaly | Pokryt celou CR wifi s rozumnou rychlosti neni...
Pondělí, 23 Listopad 2015 - 12:14 | John Douberro | No tak kompletni zanik televizniho vysilani...
Neděle, 22 Listopad 2015 - 04:49 | Txy | Současný stav je takový, že televizi nesleduji,...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 13:48 | JVc | Staci wifi a mame v tom vse, telefonie pres skype...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 13:41 | JVc | jj nas provider to poskytuje v zakladu vsem,...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 09:58 | super master | vetsina mych znamych televizi nema, anebo se...
Sobota, 21 Listopad 2015 - 09:57 | super master | a napadlo vas nekdy, proc ten FUP vubec nexistuje...

Zobrazit diskusi