CDR.cz - Vybráno z IT

AI opět exceluje: Vyplní za vás až tisíc pracovních žádostí naráz

Zdroj: Shutterstock

Při hledání zaměstnání musíte dlouhé týdny i měsíce rozesílat stovky a tisíce emailů a vyplňovat stohy formulářů. S příchodem umělé inteligence přišli ale i roboti, kteří zvládli vyplňovat formuláře za vás.

Každý asi někdy zažil nějakou zoufalou situaci, kdy hledáte ideální pracovní místo, ale za tímto účelem musíte prohledávat nejrůznější platformy nabízející práci. To vám zabere i stovky hodin a přitom nejde o to najít jednu nejlepší pracovní nabídku, ale spíše o přihlášení se až ke stovkám nabídek práce.

Všude po vás chtějí vyplnit zdlouhavé dotazníky a zasílat životopisy a motivační dopisy. V praxi to vypadá tak, že sedíte několik týdnů u počítače v zoufalé snaze něco najít, ale reálně vám odpoví na vaši žádost každý cca každý desátý zaměstnavatel. Přesně to byla situace softwarového inženýra Juliana Josepha.

Zdroj: Shutterstock

Ten proseděl u notebooku dokonce i pár měsíců, a tak se rozhodl zaplatit si rozšíření do svého prohlížeče Google Chrome nazvané LazyApply, které využívá umělou inteligenci Job GPT. V praxi tato aplikace dokáže jako robot prohledávat servery s pracovními nabídkam, vybrat pro vás ideálního zaměstnavatele a pod vaším jménem vyplnit dokonce přihláškový formulář.

Joseph spustil nástroj na svém stolním i přenosném počítači a do rána měl podanou žádost na 1000 pracovních míst. Tato aplikace ale nebyla dokonalá, protože odpovídala na uvedené otázky ve formulářích poměrně zmatečně. Na základě těchto žádostí byl Joseph pozván ke zhruba 20 pohovorům, což je asi půl procentní úspěšnost. Je tedy patrné, že úspěšnost je menší, ale ušetří to mnoho času s hledáním.

S možností nasazení botů na přihláškové formuláře logicky nesouhlasí zaměstnavatelé ani náboráři. Podle některých je to prý jasný signál, že kandidát není seriózní a nebere pozici vážně. Nicméně existuje i druhá skupina náborářů, kterým roboti tolik nevadí, pokud se pod nimi přihlásí adekvátní osoba.

Emi Dawson ze společnosti NeedleFinder Recruiting uvádí, že zhruba 95 procent z kandidátů má nedostatečnou kvalifikaci. LazyApply samozřejmě není jediným nástrojem na trhu, ale je poměrně populární. Největší popularitu má u mladých a začínajících pracovníků, kteří mají problém bez praxe sehnat svou první pracovní pozici.

Zavedení profesionálové ovšem žádné velké trable nemají, ti se naopak mohou setkávat s přeplněnými schránkami na svých LinkedIn profilech. Na druhou stranu je zoufalství nových absolventů zcela pochopitelné. Rostou jim výdaje, nutně potřebují práci v oboru a rozesílají stovky žádostí, ale jen malá hrstka zaměstnavatelů má tu slušnost odpovědět. Většinou tyto případy bohužel končí zamítnutím. Cesta pomocí botů se jim tedy vyplatí více, nemají co ztratit, je to mnohem rychlejší a možná i efektivnější.

Diskuse ke článku AI opět exceluje: Vyplní za vás až tisíc pracovních žádostí naráz

Středa, 15 Listopad 2023 - 10:37 | ventYl | Viem si predstavit, ze pri vhodnej kombinacii...
Středa, 15 Listopad 2023 - 10:35 | ventYl | "V CR prumerny IT posle 20 zadosti a dostane...
Neděle, 12 Listopad 2023 - 15:24 | Jan Smetana | Jestli Joseph odeslal 1000 zadosti a dostal jen...
Sobota, 11 Listopad 2023 - 20:31 | Gaunter | "Při hledání zaměstnání musíte dlouhé týdny...

Zobrazit diskusi