CDR.cz - Vybráno z IT

AI umí odposlouchávat psaní na klávesnici podle zvuku s 95% přesností

Zdroj: Shutterstock

Cílem obvykle bývá získání citlivých osobních údajů a ideálně i přihlašovacích údajů do mobilního bankovnictví. K tomu využívají nejrůznější metody, jako zasílání fiktivních e-mailů, SMS či infikování různých aplikací. Nový nástroj založený na umělé inteligenci dokáže na základě zvuku rozpoznat, jaké klávesy jste stiskli a z toho již analyzovat například vaše přihlašovací údaje.

Vědecký tým z několika britských univerzit představil revoluční novinku v oblasti kybernetické bezpečnosti – umělou inteligenci (AI), která dokáže odposlouchávat a identifikovat text zaznamenaný pomocí zvuků stisknutých kláves. Tato inovace vznikla díky vyškolení nástrojů hlubokého učení, které umožňuje AI rozpoznat napsané znaky se zdánlivě neuvěřitelnou přesností 95 %. Tento významný krok směrem k analýze akustických stop otevírá nové možnosti útoků i ochrany citlivých informací.

Jde o průlomový vývoj, který nám přináší důkladné zamyšlení nad bezpečností našich elektronických komunikací a způsoby, jak se bránit možným útokům. Tým vědců vytvořil model, který je schopen nejen rozpoznávat znaky zvuků stisknutých kláves, ale také je interpretovat a rekonstruovat napsaný text. Přesnost 95 % je úctyhodná, ačkoli v některých specifických podmínkách, jako je využívání komunikační aplikace Zoom, klesá až na 93 %.

Zdroj: Shutterstock

„Akustický útok“ jako nový fenomén nám připomíná, jak složité a zároveň chybné je považovat určité technologie za zcela bezpečné. Tato forma útoku je relativně jednoduchá na provedení, což znamená, že útočníci mohou získat citlivé údaje, jako jsou přihlašovací jména a hesla, tímto způsobem. To by mohlo znamenat velké riziko pro uživatele, kteří si myslí, že jejich komunikace je zabezpečená a soukromá.

Jednou z hlavních výzev bylo získání cvičných dat pro model. Vědci provedli zvukové nahrávky stisků kláves na různých zařízeních, včetně notebooků a chytrých telefonů. Tyto nahrávky byly poté zpracovány a analyzovány, aby bylo možné vytvořit algoritmus, který by dokázal identifikovat jednotlivé znaky podle zvuků kláves.

Kromě potenciálních útoků tato nová technologie přináší také možnosti obrany. Využití biometrického ověřování, jako je skenování otisku prstu nebo obličeje, se jeví jako efektivní ochrana proti tomuto typu útoku. Taktéž změna stylu psaní a používání náhodných hesel u různých uživatelských účtů může snížit riziko úspěšného útoku či zneužití vašich dat.

Diskuse ke článku AI umí odposlouchávat psaní na klávesnici podle zvuku s 95% přesností

Pátek, 11 Srpen 2023 - 21:45 | Jan Smetana | V roce 2005 meli 96% uspesnost, popravde nic...
Pátek, 11 Srpen 2023 - 15:02 | madPav3L | Nějak si to nedovedu představit, když na...
Pátek, 11 Srpen 2023 - 14:33 | Jenda | A mohl bych ho vidět? Já mám většinou hesla...

Zobrazit diskusi