CDR.cz - Vybráno z IT

AI vygenerovala krásnou baladu „smutná dívka“ z textu licence MIT

Zdroj: Shutterstock

Umělá inteligence (AI) ve světě hudby dosahuje nových rozměrů, jak ukazuje nedávný příběh virální balady "smutná dívka". Tato skladba byla generovaná umělou inteligencí, která se inspirovala z textu licence MIT. Tato událost vzbudila diskuzi o možnostech AI v tvorbě hudby, zatímco platforma Suno AI, stojící za tímto výtvorem, představuje přelom v oblasti hudební generace. Nicméně, spolu s tím vzrostl i zájem o etické otázky, včetně vlastnictví generovaných skladeb a možného nahrazení lidských hudebníků.

Tento příběh zahájil inženýr Riley Goodside, který sdílel výsledek tohoto experimentu na Twitteru, čímž rozpoutal vlnu diskuzí a zájmu o možnosti AI ve tvorbě hudby.

Suno AI, engine stojící za touto baladou, je výsledkem pokroku v oblasti umělé inteligence, který jsme zažili od primitivních hudebních generátorů v roce 2022. Tato platforma umožňuje vytváření nových hudebních skladeb na základě různých podnětů, včetně slov, které AI transformuje na texty písní. Zatímco AI generuje texty a hudbu, je zajímavé pozorovat, jakým způsobem se inspiruje ze zadaných slov a jaké prvky začleňuje do výsledného produktu.

Zdroj: Shutterstock

Suno, což v hindštině znamená "poslouchat", vznikla v roce 2023 v Cambridge ve státě Massachusetts. Jejich tým se skládá z bývalých zaměstnanců společností jako Meta a TikTok. Již si získala podporu významných partnerů, včetně Microsoftu, a stále se vyvíjí, přičemž aktuálně je na verzi 3 svého modelu.

Vzbudila však i etické otázky ohledně vlastnictví generovaných skladeb a možného nahrazení lidských hudebníků. Otevřený dopis, který podepsalo více než 200 hudebníků, apeluje na technologické společnosti, aby zvážily etické aspekty používání AI ve tvorbě hudby.

I přes morální debaty je Suno fascinujícím příkladem toho, jak umělá inteligence může obohatit tvůrčí proces a rozšiřovat hranice možností v oblasti hudby. Nicméně je důležité, aby se tyto inovace řídily principy etiky a respektovaly práva umělců a tvůrců.

Diskuse ke článku AI vygenerovala krásnou baladu „smutná dívka“ z textu licence MIT

Středa, 10 Duben 2024 - 23:44 | WIFT | Tak hudba obecně má nějaká pravidla, jakkoli to...
Středa, 10 Duben 2024 - 08:54 | pavell | Možná to spíš vypovídá o repetitivnosti současné...

Zobrazit diskusi