CDR.cz - Vybráno z IT

Alcatel One Touch Idol Ultra: Nejtenčí telefon na světě se 4,7" displejem

Alcatel One Touch Idol - 00
Alcatel představil na veletrhu CES svou novou vlajkovou loď. Tou je model One Touch Idol Ultra, který se stal díky své tloušťce 6,45 mm nejtenčím telefonem na světě.

Jen málokdo si nemohl všimnout toho, že se výrobci mobilních telefonů stále předhánějí, kdo vytvoří štíhlejší telefon. Prvenství nyní přebírá Alcatel s nově představeným modelem One Touch Idol Ultra. Ten byl poprvé k vidění na veletrhu CES a v jeho nejtenčím místě se může pyšnit tloušťkou 6,45 mm - to už je opravdu velmi málo (osobně si moc nedovedu představit, jak komfortní může taková placka být).

Chloubou telefonu je pak také Super AMOLED displej, který má velikost 4,7 palce a HD rozlišení 720p (1280 x 720 pixelů). Použil ho také Samsung u modelu Galaxy Nexus i9250 a dle prvotních informací jsou oba displeje opravdu srovnatelné. Obrazovka je velmi jasná i na nejnižší hodnotu a má velké pozorovací úhly. Rozložením je však PenTile matice, což může někoho zamrzet.

Alcatel One Touch IdolAlcatel One Touch Idol

V krásném a štíhlém těle Alcatel použil zatím neznámý dvoujádrový procesor o frekvenci 1,2 GHz. Operační paměť pak dosahuje velikosti 1 GB. Úložiště telefonu je bohužel malé - pouhých 8 GB. Jako rozšíření pak mohou posloužit jedině cloudové služby. Alcatel jde tedy podobnou cestou, jakou začali jít i jiní výrobci, a budoucnost vidí nejspíše v cloudových úložištích a službách s nimi spojenými. Na tom všem pak běží operační systém Android 4.1 Jelly Bean.

Mezi dnes již nutnou výbavu telefonu patří fotoaparát, který je zde jak na zadní straně telefonu, tak i na té čelní. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů s možností natáčení HD videa a rozlišení přední kamerky na videohovory je 1,3 megapixelu.

Alcatel One Touch IdolAlcatel One Touch Idol

Co se týče konektivity, nabízí telefon quad-band GSM a dual-band HSPA (7,2 Mbit/s) se dvěmi různými konfiguracemi: 900 MHz / 2100 MHz a 850 MHz / 2100 MHz. Podporovat pak bude 4G, ale bohužel ne LTE (podle slov samotného Alcatelu).

Operační systém
Android 4.1 Jelly Bean
Displej
4,7 palce, 720p (720 x 1080 pixelů)
Procesor
1,2 GHz, dvoujádrový
Paměť RAM
1 GB
Úložiště
8 GB
Fotoaparát
Zadní – 8 Mpix + přisvětlovací dioda
Čelní – 1,3 Mpix
Konektivita
4G
GSM quad-band
HSPA dual-band, 7,2 Mbit/s
 - 900 / 2100 MHz
 - 850 / 2100 MHz
microUSB
Rozměry
Tloušťka 6,45 mm

Novinaří, kteří měli možnost si Alcatel One Touch Idol Ultra vyzkoušet na CESu, si sice stěžovali například na špatně vycentrovanou čočku fotoaparátu nebo pomalejší chod systému - jeho opožděné reakce, ale vzhledem k před-prodejní verzi telefonu se to dá prominout a očekává se, že v prodejních kusech už bude vše v pořádku.

Velkou nevýhodou telefonu je ale bohužel chybějící Jack 3,5 mm (zdířka na sluchátka). Ty se budou připojovat přímo přes microUSB rozhraní.

Dostupnost telefonu v Číně je naplánována na tento měsíc a v přepočtu za něj zájemce zaplatí 449 dolarů (zhruba 8 760 Kč). V USA nebyl zatím prodej schválen komisí pro komunikaci (FCC), a to právě - trochu paradoxně - díky jeho tenkému profilu.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Alcatel One Touch Idol Ultra: Nejtenčí telefon na světě se 4,7" displejem

Úterý, 8 Leden 2013 - 16:34 | Derryk | "Obrazovka je velmi jasná i na nejnižší...
Úterý, 8 Leden 2013 - 08:32 | Max Power | Podle všeho tedy bez paměťové karty... Malá...

Zobrazit diskusi