CDR.cz - Vybráno z IT

Amazon možná bude kvůli bezpečnosti monitorovat úhozy zaměstnanců na klávesnici

Dle interního firemního dokumentu získaného společností Motherboard plánuje Amazon monitorovat, jak zaměstnanci používají své klávesnice a myši, aby zabránili úniku dat zákazníků.

Společnost nejprve zvažovala použití softwaru, který by automaticky zaznamenával veškeré úhozy zaměstnance. Nyní se však přiklání k softwaru, jenž by obecněji analyzoval chování uživatelů a vytvářel profily pomocí „behaviorální biometrie", aby zajistil, že stejné zařízení používá stejná osoba a nikdo další. Chování, které bude sledovat, zahrnuje pohyby myši, rytmus psaní a dotyková gesta.

Po dlouhém zkoumání si pro tyto účely Amazon nakonec vybral licenční nástroje společnosti BehavioSec. Ta má na webových stránkách uvedené společnosti Cisco a Deutsche Telekom jako své „partnery“, což naznačuje, že Amazon nebude první firmou, která tento software používá. 

Amazon v dokumentu tvrdí, že takový software využije k boji s různými bezpečnostními hrozbami a poukazuje na nejméně čtyři případy, kdy jeho bezpečnostní tým identifikoval incidenty, kde se někdo vydával za servisního agenta, aby získal data o zákazníkovi. „Máme mezeru v bezpečnosti, jelikož nemáme spolehlivý mechanismus pro ověřování, že uživatelé jsou tím, za koho se prohlašují,“ uvádí se v dokumentu.

 zdroj

A vzhledem k tomu, že kvůli pandemii pracuje více jejich zaměstnanců na dálku, obává se společnost vyššího rizika exfiltrace dat. Amazon uvedl jako příklad scénář, kde zaměstnanec zákaznického servisu zapomene zamknout svůj počítač a jeho spolubydlící tak může snadno ukrást data firmy.

„Udržování bezpečnosti a soukromí údajů o zákaznících a zaměstnancích patří mezi naše nejvyšší priority,“ řekla Kelly Nantel, ředitelka národních vztahů s médií. „Přestože nesdílíme podrobnosti o technologiích, které používáme, neustále zkoumáme a testujeme nové způsoby, jak chránit data související se zákazníky a zároveň respektovat soukromí našich zaměstnanců. A děláme to při zachování souladu s platnými zákony a předpisy o ochraně osobních údajů."

Ačkoli se důvody Amazonu, že zvažují BehavioSec, zdají být dobře míněné, společnost nemá nejlepší historii se softwarem pro monitorování zaměstnanců. Nedávná zpráva od CNBC zjistila, že aplikace Amazon Mentor byla příliš citlivá na to, aby mohla efektivně vykonávat svou zamýšlenou práci, a zbytečně by penalizovala řidiče za věci, jako je občasná díra v silnici.

Diskuse ke článku Amazon možná bude kvůli bezpečnosti monitorovat úhozy zaměstnanců na klávesnici

Čtvrtek, 9 Září 2021 - 08:56 | Gaunter | jj ďalšie opatrenie proti terorizmu a pedofílii...
Čtvrtek, 26 Srpen 2021 - 08:31 | Peca | jn, jako asi to pozná jestli na klávesnici píšu...
Středa, 25 Srpen 2021 - 19:02 | Blood | Pochopil jsem to tak, že tím zjistí zda u toho PC...
Středa, 25 Srpen 2021 - 12:12 | Anonym | Jasně, kvůli "bezpečnosti"... :-D
Středa, 25 Srpen 2021 - 12:10 | Jan Smetana | A co treba NEmonitorovat uhozy klavesnici, prave...

Zobrazit diskusi