CDR.cz - Vybráno z IT

Amazon prodal policii SW na rozpoznávání tváře, využit byl i na královské svatbě

Amazon Web Services vytvořili v roce 2016 projekt Amazon Rekognition, který vyvíjí software pro rozpoznávání a identifikaci obličeje a následné porovnání s údaji v databázi. Na základě žádosti ACLU se zjistilo, že Amazon prodal tuto službu policii.

Dokumenty získané na základě požadavku na svobodu informací z Americké unie občanských svobod (ACLU) ze severní Kalifornie poukázaly na spolupráci Amazon Web Services a policie, které společnost prodala software pro rozpoznávání, identifikaci, analýzu a kamparaci obličejů, Amazon Rekognition. To potvrzuje i přednáška ze summitu společnosti AWS, kde dokonce zaznělo, že policejní oddělení v Orlandu na Floridě je partnerem technologie. 

Společnost Amazon prodala tento software pro rozpoznávání obličejů agenturám, zajišťující dodržování práva a zákonů nejméně ve dvou státech. Dalšími uživateli jsou i výrobci policejních kamer nebo třeba společnosti provádějící analýzy a zpravodajské služby. Tyto zprávy unikly z těch policejních oddělení, kde se software od Amazonu používá. 

Tímto softwarem oficiálně vstoupil Amazon, jedna z nesilnějších společností světa, na trh kontrolující dodržování práva a zákonů. Ředitel Amazon Rekognition Ranju Das prohlásil: „Ideální město je takové, ve kterém mají rozsáhlou infrastrukturu kamerového systému. Tyto kamery pak streamují data do Amazonu, kde analyzujeme video v reálném čase.“ 

"Tento software používáme pouze v případě, kdy vyšetřujeme trestnou činnost a máme pachatele podezřelého ze spáchání nějakého trestného činu," řekl Jeff Talbot, důstojník veřejného informačního oddělení. Zároveň zdůraznil, že software nepoužívají k dohledu nad ostatními lidmi v reálném čase. Podle něj se jedná o hledání inovativních způsobů, jak zajistit větší bezpečí pro občany.

ACLU varuje před automatizací hromadného sledování lidí a analyzování obličejů. Dle kritiků má občan právo jít po ulici, aniž by byl sledován vládou. Zároveň byl Amazon vyzván ACLU, aby přestal poskytovat své služby federálním institucím, a zabránila tak špehování lidí. Amazon na tyto podněty reagoval tak, že obratem pozastaví veškeré činnosti, které by případně byly v rozporu se zákonem. 

Zajímavostí je, že Rekognition poskytl své služby pro televizní stanici Sky News. Pomáhal identifikovat hosty na nedávné královské svatbě, systému byli podrobeni už při svém vstupu na obřad. Jména jednotlivých hostů se pak objevovala jako titulky při vysílání ve zprávách na kanálu V3. Ve speciální aplikaci se pak objevovala jména identifikovaných hostů spolu s informacemi o nich.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Amazon prodal policii SW na rozpoznávání tváře, využit byl i na královské svatbě

Žádné komentáře.