CDR.cz - Vybráno z IT

Amazon si chce při doručování balíčků odemknout váš dům či auto

V cestě balíku od Amazonu ke koncovému zákazníkovi může stát řada překážek. Jednou z nich jsou zloději, kteří mohou zásilku ukrást ze zápraží domu. Amazon si ale delší dobu pohrává s myšlenkou na řešení tohoto problému. Tím by mělo být umožnění jednorázového přístupu doručovatele do kufru vašeho vozu – nebo přímo k vám domů.

Amazon aktuálně jedná se společností Phrame, která vyrábí chytré poznávací značky pro auta, o možné spolupráci. Díky jejím produktům by bylo možné uložit doručovanou zásilku do kufru zákazníkova auta – společnost mimo jiné vyrábí speciální zabezpečené schránky na klíčky, které jsou součástí poznávací značky. Ve chvíli, kdy doručovatel dorazí k autu zákazníka, odemkne zákazník na dálku za použití aplikace ve svém smartphonu schránku.

V případě doručování přímo do domu Amazon také plánuje využít IoT. Řešení by tentokrát vzešlo ze spolupráce s výrobcem takzvaných „chytrých zvonků“. Princip přístupu do domu by měl být podobný, jako u chytrých schránek u aut – detaily spolupráce ale Amazon neprozradil.

AKTUALIZACE:

Amazon představil minulý týden prémiovou službu Amazon Key. Ta je k dispozici uživatelům, kteří mají aktivované předplatné Prime. Uživatelé zakoupí za 250 dolarů speciální soupravu, sestávající z kvalitní domácí kamery, chytrého zámku a příslušné aplikace. Instalaci zámku a kamery může provést uživatel sám, nebo ji bezplatně provede speciálně školený zaměstnanec.

V den doručení obdrží zákazník oznámení o čtyřhodinovém „okně“, v jehož rámci doručovatel navštíví jeho bydliště. Další zpráva přijde zákazníkovi přesně ve chvíli, kdy doručovatel dorazí na danou adresu, a zákazník tak získá možnost sledovat doručení živě na kameře prostřednictvím svého smartphonu.

Za pomoci scanneru si doručovatel odemkne dveře, těsně za ně umístí zásilku a nechá dveře opět zamknout. Po zamčení dveří dostane zákazník finální oznámení o kompletním dokončení doručovacího procesu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Amazon si chce při doručování balíčků odemknout váš dům či auto

Žádné komentáře.