CDR.cz - Vybráno z IT

Američan prodával odemčené PS4 s pirátskými kopiemi her. Sony podává žalobu

Ochrana Padla
Eric Scales z Kalifornie prodával odemčené herní konzole PlayStation 4, na jejichž pevných discích se vyskytovaly pirátské kopie videoher, přičemž měl ještě na svém webu nabádat lidi, aby přestali kupovat legální videohry. Sony to nenechala jen tak.

Počátkem letošního roku se objevil na internetu nástroj pro odemčení herní konzole PlayStation 4, díky němuž mohli uživatelé PS4 na svých herních konzolích začít spouštět módy do her, trainery (cheaty), homebrew testovací aplikace a pirátské kopie videoher. Herní konzole PS4 tedy mohla být jailbreaknuta a toho začali využívat i různí podnikavci. Džin z lahve byl vypuštěn a Sony to sotva mohla změnit.

Jedním z těchto podnikavců byl i Eric Scales z Kalifornie, který se takto upravené, respektive odemčené herní konzole PS4 rozhodl nabízet k prodeji na platformě eBay. Toho si všimla společnost Sony a rozhodla se modifikovanou herní konzoli PS4 přes prostředníka na eBayi zakoupit.

Sony zjistila, že PS4 je skutečně odemčená a na pevném disku herní konzole bylo nainstalováno celkem 63 videoher, mezi nimiž byl třeba nový God of War, Everybody's Golf nebo i méně známé tituly jako třeba Helldivers. Po tomto zjištění Sony dále pátrala po informacích o člověku co tyto odemčené konzole prodával a zjistila, že od roku 2006 provozoval webové stránky (které jsou nyní offline), kde nabízel své služby a produkty týkající se odemykání a modifikací herních konzolí.

Po potvrzení, že jde o Kaliforňana Erica Scalese se společnost Sony rozhodla na tohoto muže podat žalobu. Společnost Sony nyní po Scalesovi požaduje, aby zastavil svou činnost, která poškozuje zájmy Sony a zničil všechny odemčené PS4, které vlastní a nabízí k prodeji. Dále musí smazat všechny nelegální pirátské kopie videoher, které vlastní.

To samozřejmě není všechno. Společnost Sony požaduje po Kaliforňanovi finanční kompenzaci, protože obešel technologická opatření, která zabraňují na herní konzoli nahrávat neautorizovaný obsah a dále pirátil videohry. A za to všechno ještě samozřejmě bral peníze.

Protože jde o první případ svého druhu, tak je zřejmé, že Sony se bude snažit o exemplární potrestání dotyčného, aby odradila další případné následovatele. Odhadem může Sony vysoudit na tomto muži stovky tisíc dolarů.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Američan prodával odemčené PS4 s pirátskými kopiemi her. Sony podává žalobu

Sobota, 13 Říjen 2018 - 20:12 | tony | Neni mozna dit prece konzolisti hry nekradou....
Čtvrtek, 11 Říjen 2018 - 20:12 | Noxik | Tak zrovna Sony si ma co stezovat, po jejich...

Zobrazit diskusi