CDR.cz - Vybráno z IT

Američani testují železnou oponu. Bude chránit obrněnce před raketami

US Army hledá způsoby, jak ochránit lehčí obrněná vozidla před raketovými a granátovými útoky. S řešením přišla americká firma Artis.

V následujících letech sehrají důležitou roli v ochraně amerických obrněných vozidel systémy aktivní obrany. Nedávno jsme vás informovali, že americká armáda vybaví tři tankové brigády (261 tanků Abrams) izraelskými systémy aktivní obrany Trophy. Tanky samozřejmě nejsou všechno, a americká armáda disponuje velkým množstvím obrněných vozidel.

Pro lehčí obrněná vozidla by měl být určený systém aktivní obrany s názvem železná opona, který vyvíjí americká firma Artis. Železná opona je kinetický obranný systém, který pomocí směrových výbuchů ničí přilétající reaktivní protitankové granáty (RPG s kumulativní náloží) a řízené střely snažící se zničit obrněné vozidlo.

Proti RPG s kumulativní náloží jde u obrněných vozidel použít prvky pasivní obrany ve formě sítí, ale toto řešení poskytuje účinnost přibližně jen 60 %.

Železná opona se vyznačuje vysokou účinností (dokáže zničit 100 % přilétajících střel) a vysokou mírou bezpečnosti pro pěchotu nacházející se v relativní blízkosti obrněných vozidel. Směrové výbuchy probíhají jen několik centimetrů od vozidla, takže škody vůči pěchotě (neúmyslné ztráty) by měly být minimální. Nemělo by tedy docházet k tomu, že aktivní systémy obrany roztrhají svými směrovými výbuchy spojeneckou pěchotu pohybující se kolem obrněného vozidla.

Jako oči železné opony slouží radar a optické senzory. Radar neustále pátrá po podezřelých objektech v okolí obrněného vozidla, a pokud dojde k odpálení nepřátelské střely na obrněné vozidlo, tak těsně před dopadem střely na vozidlo přebírají práci optické senzory, které provedou identifikaci cíle, jeho zaměření a následně dojde k eliminaci hrozby.

Americká armáda v současnosti testuje železnou oponu u obrněného transportéru Stryker. Tanky a obrněná vozidla vybavená aktivními obrannými systémy zřejmě vytvoří v blízké budoucnosti hlavní sílu aliančních vojsk určenou pro obranu Polska a Pobaltí.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Američani testují železnou oponu. Bude chránit obrněnce před raketami

Pátek, 18 Květen 2018 - 18:16 | tony | Hele to má systém železné opony miř trochu vejš...
Čtvrtek, 17 Květen 2018 - 18:13 | David Foltyn | nedelal bych si iluze o tomto systemu uz se pise...
Čtvrtek, 17 Květen 2018 - 13:58 | John Douberro | "Železná opona se vyznačuje vysokou...
Čtvrtek, 17 Květen 2018 - 13:52 | ica sk | mozno ani nebude treba triafat listu. tento...
Čtvrtek, 17 Květen 2018 - 11:32 | Chupas | takže první raketu pošlu do tý lišty a za vteřinu...

Zobrazit diskusi